
Otryggheten bland unga har ökat under det senaste decenniet, enligt en rapport från Ungdomsbarometern. Att som tjej gå på diverse olika matcher är inte alltid så festligt, det är faktiskt rent ut sagt ganska otryggt. Jag känner mig emellertid överkörd.
Jag har alltid varit gnagare, även om det dröjde fram tills jag träffade min sambo för strax över åtta år sedan som jag faktiskt gick på en enda match. Det är alltid roligt att stötta sitt lag på plats på läktaren, men det är inte helt lätt.
Enligt Ungdomsbarometern har andelen ungdomar som känner sig otrygga ökat sedan 2015. För tio år sedan kände 74 procent av alla unga vuxna trygghet och 2023 hade den siffran sjunkit till 63 procent. Enligt Brå är otryggheten störst i åldersgruppen 16 till 24 år.

Sporten för med sig alkohol och hets
Jag känner igen mig väldigt väl i den ovanstående statistiken och det kan jag tänka mig att de flesta gör. Trots det finns det en slags förväntan om att sportevenemang ska vara roligt, lustfyllt och glatt. Det är det till viss del, men sportevenemang för också med sig alkoholkonsumtion och hets.
De som någonsin har varit inne i centrala Stockholm under studenttider kanske känner igen känslan av att bli nedsprutad med öl eller bubbel, lite så kan det vara även på match, men det är inte det största problemet. Det finns tyvärr inte mycket trygghet i att gå på match som tjej.
Jag var på en hockeymatch för några år sedan och tänkte (i och med att det var en fredagskväll) att jag skulle ta en öl under periodpausen. Sagt och gjort gick jag och mitt sällskap till baren. Väl i kön var det en (till allas stora förvåning) ganska berusad man som började hota och mucka gräl och rädd som jag blev gick jag till vakten och sade till. Mannen blev utslängd och sedan tänkte jag inte mer på det, tills vakten kommer fram till mig och frågar om personen i fråga får stanna kvar– för han ångrade verkligen sitt beteende.
Då ställdes jag alltså inför ett vägskäl, skulle jag låta honom stanna kvar under matchen trots hans orimliga beteende, eller skulle jag låtit vakterna skicka hem honom? Ja, om vi säger såhär: Om jag skulle stått ansvarig för att han blev nekad att se klart en match hade risken funnits att han stannat kvar efter slutsignalen och spöat ned oss. Nej, tack.
Det var dock första och (hittills) sista gången som jag upplevt den typen av hot under en match, men jag tappade faktiskt lite respekt för vakterna. Sedan när låter man den utsatta besluta hur problemet ska hanteras? Det ska dock tilläggas att det alltid finns, som min sambo brukar säga, “några dåliga ägg i korgen”.
För övrigt är det en klaustrofobisk mardröm att ens sätta sin fot inne i baren under en match. Män, återigen, knuffas och tränger sig och är överallt och ingenstans och härjar. Det var en man som till varje pris skulle tränga sig framför mig i kön, men tji fick han när han såg att det inte ens var jag som skulle beställa (jag var bara sällskap). Hans försök var förgäves. Innan någon ens tänker tanken, nej, såklart är det inte alla män.
Skulle aldrig gå på ett derby ensam
Derbyn, i alla dess former, är de roligaste matcherna som finns– och de stökigaste. Man har ju sett i media hur det blir bråk mellan supportrar efter matcherna, eller om hur det har kastats bengaler mellan läktarna. Jag har (tack och lov) aldrig upplevt bråk på plats, eller att det har kastats saker mot andra. Vi drar dock alltid innan slutsignalen.
Folk är hysteriska på ett sätt som man inte ser under till exempel innebandymatcher. Det skakas och sparkas på stolarna, det skriks fula ord och stämningen är allmänt hetsig. Stämningen ska vara lite hetsig under ett derby, men inte bråkigt. Jag förstår alla de föräldrar som avstår att ta med sina barn till sådana matcher, jag skulle personligen aldrig sätta min fot på ett derby ensam.
Enligt rapporten från Brå avstår närmare 40 procent av ungdomar i åldrarna 16 och 24 att gå ut på grund av att de inte känner sig trygga. Det är ingen lösning, det innebär bara att vi blir om något mer begränsade. Självklart finns det vakter på plats under sportevenemang och till och med poliser under högriskmatcher. Men det förhindrar tyvärr inte det faktum att det känns osäkert att gå på dessa matcher.
Som tidigare nämnt är innebandymatcherna lugna, det beror kort och gott på att det inte är samma supporterkultur, på gott och ont. Supporterkulturen bidrar å ena sidan till en mer levande stämning, men å andra sidan så blir det i kombination med lite för mycket öl en otrygg faktor. Så vad är lösningen, ska tjejer avstå att gå på match?
Självklart inte. Vi har lika stor rätt att vara där som alla andra. Men var beredd på att emellertid bli överkörd.
Reporter
Jonna Ekström, Ung Press