På tisdagen den fjärde mars anordnades en utfrågning av samtliga kandidater som vill få förtroendet att sitta i elevkårens styrelse. Deras visioner, ämneskunskap och tidigare misstag låg i fokus. KG Times har sammanställt svaren.
Årsmötet äger rum den 11 och 12 mars och då kan du som medlem rösta på dina favoriter.
Elevkårens årsmöte 2024. Foto: Ella Warolén Holmgren / KG Times
Ordförande
Albert Hedberg: Albert Hedberg är ordförande i marknadsföringsutskottet och vill nu växla till den administrativa styrelsen som ordförande. Det är dock inte den viktigaste posten, då han menar att alla är lika viktiga. Att medlemmarna prioriteras i elevkårens budget och aktiviteter har betydelse och avtalen ska förhandlas fram rättvist. Med en delvis hård förhandlingsstil vill han stärka elevkårens ställning gentemot externa parter. Hedberg känner till en av de två paraplyorganisationer som kåren ingår i och kan enbart nämna två viktiga styrdokument.
Márta Endrédy: Från webmaster till ordförande vill Márta Endrédy ta ett stort kliv inom hennes kårengagemang. Endredý anser att alla styrelseposter är lika viktiga, men om hon måste välja en som är extra viktigt anser hon att det är generalsekreteraren; kommunikation är A och O. Endrédy lyckas nämna två styrdokument, men inga av elevkårens paraplyorganisationer. Hon valde även att prioritera billigare studentmössor så att alla har en möjlighet att ha en fin mössa utan att spendera stora summor pengar. När Endrédy får ta del av en spontan avtalsförhandling har hon en lugn och ifrågasättande ton gentemot den externa partnern.
Vice ordförande
Mina Karlén: Starka visioner kring IMS-klasserna och förbättra krocken mellan modersmålstiden och föreningstiden är något som Mina Karlén förespråkar. Hon anser även att faddrarna är en viktig del av skolan och att ansvarstagande är en bra egenskap hos en fadder. Fastän hon nämner fel plats på Red Locker-skåpen kan hon nästan felfritt rabbla upp mötesformalian. Karlén har även hållit på med olympisk tyngdlyftning och demonstrerar hur det går till, fast med en osynlig stång. I nuläget är hon stabis i projektutskottet.
Viola Saari: Viola Saari vill gå från stabis till vice ordförande med ett tydligt engagemang. IMS-klasserna ska få utökat stöd genom interaktiva enkäter och besök från henne. Hon tycker att fadderskapen är otroligt viktiga för ettornas välkomnande till gymnasiet – engagemang är den viktigaste egenskapen som en fadder kan ha. Efter ett missförstånd börjar hon rappa mötesformalia, istället för att rabbla den, men kommer inte längre än den första dagordningspunkten. Var skolans Red Lockers sitter vet hon dock stensäkert. Saari har bland annat varit eventvärd på Elle-galan och fick då veta att Benjamin Ingrosso inte är särskilt trevlig.
Denise Roa Toledo: Perspektiv utifrån är någonting som Denise Roa Toledo vill ta med till elevkårsstyrelsen. Hon har varit aktiv i POC Aura och menar att elevkåren inte ska vara en bubbla – alla elever behöver vara inkluderade. Hon vill även förändra förhållningssättet mot IMS-elever genom att alltid tala svenska med dem. Mötesformalian lyckas hon inte redogöra för, men kan lokalisera ett Red Locker-skåp. Ekonomi är inte hennes starkaste område, uppger hon. Att faddrar ser alla och är öppensinnade är viktigt för Roa Toledo.
Idrottsutskottets ordförande
Cessa Siebke: Cessa Siebke är tillbaka efter Val-d’Isère-sjukdom och nämner några evenemang hon skulle kunna genomföra: en cheertävling mellan Stockholms skolor och en hockeymatch med ett eget skollag. Hon har varit stabis i idrottsutskottet men har svårigheter med att nämna poliskostnader för aktiviteter. Att räkna upp andra skolors amerikanska fotbollslag lyckas hon inte heller med.
Sociala utskottets ordförande
Lovisa Grenner: Som stabis i sociala utskottet har Lovisa Grenner goda erfarenheter inom kårens arbete, men kunde bara nämna en av de föregående karnevalkonferenciererna. Däremot gör Grenner en stark comeback i utfrågningen om verksamhetsplanen där hon nämner att välkomstgrillen inte är en del av den. Om hon fick vara ett djur skulle hon vara en fågel, vilket demonstreras genom att vissla och flaxa lätt med armarna.
Vera Jaeger: Vera Jaeger inleder starkt med att visa upp ett franskt “oui” och fortsätter med att rabbla föregående karnevalkonferencierer, utifrån hennes erfarenhet som stabis i sociala utskottet. Hon är rädd för att göra nya saker, men tycker samtidigt att det är roligt. Att vara uppmärksam är ingen utmaning då hon lyckas komma ihåg den allra första roastfrågan. Om Jaeger fick vara ett djur skulle hon välja mask, vilket demonstreras med en golvrullning.
Nakshatra Reddy: Som utomstående till elevkåren vill Nakshatra Reddy bidra med nya perspektiv. Hon gillar att dansa och anser att djuret apa representerar henne bäst. När hon bes nämna externa parter som det sociala utskottet samarbetar med och evenemang som de anordnar utanför verksamhetsplanen lyckas hon inte.
Divyanshi Sharma: Divyanshi Sharma visar en stark vilja för att bli sociala utskottets nästa ordförande, tillsammans med hennes kraftfulla pitch och hur hennes budskap möter oss medlemmar med en smäll. Sharma fick en liten långsamt start då hon endast kunde nämna en av de föregående karnevalkonferencierer, men avslutade sin del av roasten med att leverera en pitch med mycket passion.
Projektutskottets ordförande
Ellen Voelkerling: Ellen Voelkerling börjar sin roast starkt med att exakt citera projektutskottets verksamhetsplan, men snubblar till när hon får frågan om andra aktivitete rinom projektutskottet då hon råkar säga att Me-too veckan inte är en del av verksamhetsplanen. Förutom att nämna att bröd bör bakas i 220 grader under tre timmars tid pitchade Voelkerling sig själv på skånska där hon berättade att hon brinner för välgörenhet och vill skapa möjlighet för medlemmar att påverka om hon blir utvald.
Studentutskottets ordförande
Sean Sayegh: Sean Sayegh är stabis i studentutskottet och är lösningsorienterad – han vill lösa problem utan att skapa nytt drama. Alla ska få möjligheten att delta på utskottets evenemang, vilket är viktigare än att ha låga deltagaravgifter. I ordning är musik, alkohol och kärlek viktigt på en bra fest. Om han fick ta bort ett studentevenemang skulle det vara kryssningen.
Alfred Saxne: “Jag skulle ta bort studenten” råkar Alfred Saxne säga när han får frågan om vilket evenemang, som studentutskottet håller i, han hade valt bort. Saxne rättar sig själv kvickt. Ekonomiska aspekter är viktigt för honom och han anser därför att man bör prioritera att det finns ett visst antal biljetter till ett särskilt evenemang för lägre pris än vice versa. Saxne lyckas nämna fler teman för festliga evenemang än hans motståndare Sean Sayegh.
Marknadsföringsutskottets ordförande
Margaretha Ulfendahl: Som stabis i marknadsföringsutskottet vet Margaretha Ulfendahl vad ISO-mätaren på en kamera innebär; större problem har hon att beskriva vektorformatet. Med en stark vilja att ha en god planering flera månader innan evenemang vill hon leda ett organiserat utskott. Ulfendahl lyckas nämna fem bild- och redigeringsprogram.
Påverkansutskottets ordförande
Ines Parpal: Sjuk under utfrågningen.
Operativ chef
Simone Brnos: Efter att ha påbörjat sin rangordning av elevkårens utskott avbryts Simone Brnos av Marcela Bendz, nuvarande vice ordförande, som poängterar: “Alla utskotten är bäst. Det går inte att rangordna!”. Med ett flyt lyckas Brnos nämna alla administrativa stabisposterna och nästan pricka rätt på hur många kilo godis som köpts in till introdagarna. Svagheter, konstiga frågor och förväntningar hos individen är viktiga frågor i stabisintervjuer, menar Brnos. På grund av ett missförstånd lämnade hon sin ansökan till roasten två dagar efter deadline, men hon påpekar att deadlines kommer att hållas i framtiden om hon blir vald till operativ chef.
Ebba Söderberg: Sjuk under utfrågningen.
Sekreterare
Leo Bakk: Sjuk under utfrågningen.
Inga Avemo Hådell: Inga Avemo Hådell är sekreterarstabis och kan snabbt rabbla hela dagordningen för ett administrativt styrelsemöte. Dessutom kan hon knäppa med alla sina fingrar och vet nästan vad inom kåren som bör sekretessbeläggas. På fritiden är hon upptagen, bland annat i en kammarkör och som konfirmandledare – elevkåren går dock först.
Generalsekreterare
Freddie Molinder: Freddie Molinder, som tidigare inte varit stabis, söker nu posten som generalsekreterare. Molinder blev osäker när det kom till strukturen av ett SF (skriftligt förslag), men lyckades halvt svara på frågan. Först nämner Molinder att årsmötet är ett av mötena som generalsekreteraren är med på, men rättar sig sedan och nämner ett korrekt alternativ (skolkonferenserna). Efter sitt djärva uttalande om att han “skulle ge upp sitt akademiska liv för kåren” förklarar Molinder att det var en överdrift och att han är villig att lägga ner mycket tid på kårarbete.
Esther Liljeberg: Esther Liljeberg vill rivstarta sitt kårengagemang med att förbättra tiden för ett skriftligt förslag (SF) att bli färdigt. Hon vet hur man hanterar kalenderkrockar men inte SF-strukturen eller exakt vilka evenemang generalsekreteraren ska delta på. Tidigare har hon haft problem med en blankettinlämning och inte kunnat nås av kåren, vid upprepade försök.
Administrativ chef
Wilma Hörlin: Wilma Hörlin startar stark sin del av roasten med att rabbla upp hela verksamhetsplanen hos den administrativa chefen felfritt, men blir tillbakadragen när Marcela Bendz konfronterar henne att hon hade kopierat samma brev som hon använde till valberedningen när hon anmälde sig till roasten. När Hörlin får uppgiften att pitcha regnponchos till publiken sätts hon direkt i rollen och pitchar produktionen med självsäkerhet.
Föreningsansvarig
Sebastian Laurell: Sebastian Laurell lyckas kvickt nämna 12 skolföreningar, i sin roll som nuvarande föreningsstabis. Han är lösningsorienterad, samarbetsvillig och har ledig tid att lägga på kårarbete. Själv sammanfattar han det som: “Jag är bäst.” Att alla ska kunna ta del av föreningarnas verksamhet menar han är viktigt. Laurell får i uppdrag att identifiera felaktigheter i en stadga och lyckas delvis; vid tre tillfällen går det inte vägen.
Skattmästare
Nahom Tsegaye: Med erfarenheter som student- och klassrepresentant anser Nahom Tsegaye att han skulle vara en suverän styrelsemedlem, specifikt som skattmästare. Samarbete och att jobba tillsammans mot mål är något som Tsegaye värderar mycket. Tsegaye svarar kvickt och säkert på alla frågor som ställs, men blir osäker när han får frågan om hur många styrelseposter det finns. Han imponerar publiken med att snabbt lösa en matematikfråga genom endast huvudräkning. Han är i nuläget skattmästarstabis.
Text: Hugo Ridal och Mona Hashim