För en månad sedan bevittnade Sverige den värsta masskjutningen i dess historia. Händelsen har väckt tankar och frågor kring säkerheten på Kungsholmens gymnasium. 

Det var under tisdagen den 4 februari som de chockerande nyheterna från Örebro nådde Sverige och världen. En masskjutning hade ägt rum på Campus Risbergska, en skola med komvux och SFI-undervisning. Elva personer dog och flertalet skadades. 

De senaste åren har frågan kring säkerheten på landets skolor blivit allt viktigare. Flertalet dåd och incidenter har bidragit till en växande oro angående tryggheten och särskilt efter skolskjutningen i Örebro. Idag har många skolor låsta dörrar och Kungsholmens gymnasium är en av dessa. 

Att händelsen har väckt tankar och känslor bland skolans elever och personal är tydligt bland de KG Times talat med. Tidningen har intervjuat flera elever på skolan om huruvida de känner sig trygga efter den omtumlande händelsen.

– Här så är det en säker miljö och jag känner mig säker på att vi har folk som vet vad de ska göra i en sådan situation, svarar Dinah Höjeberg på frågan. 

– Det skulle jag faktiskt säga, att jag känner mig trygg. Det är låsta dörrar i stort sett, även om de ofta öppnas […], uppger Mikael Idevik. 

Vi har även frågat elever på skolan om hur de själva skulle agera vid ett eventuellt pågående dödligt våld:

– Det är väl inrymma något klassrum och låsa dörrarna tänker jag, förklarar Liam Dovander.

Mikael Idevik fortsätter med att förklara att det gäller att gömma sig och skapa avstånd mellan förövaren och en själv. Emellertid är det svårt att veta hur man faktiskt skulle agera i en pressad situation, menar han.

– När jag sitter här då tänker jag väl egentligen att jag vet hur man skulle bete sig, men i en sådan situation vet jag inte om man skulle kunna följa det på något bra sätt, svarar Idevik. 

Dessutom har elever på skolan tillfrågats om inställningen till att ha regelbundna inrymningsövningar med elever och personal involverade i. De flesta ställer sig positiva och menar att de förmodligen skulle känna sig tryggare med sådana övningar. 

Foto: Cristian Molina / Pixabay.

KG Times har talat med matematikläraren Stina Aglander som förklarar att skolans personal har en app i sina datorer och telefoner där de får larm vid pågående dödligt våld (PDV). De senaste åren har Kungsholmens gymnasium årligen även genomfört genomgångar för hur personalen ska agera vid PDV, beskriver Aglander.

– Man vet ju inte om det är tillräckligt, men vi får väl hoppas på att vi aldrig behöver tänka på det, berättar hon. 

I en intervju med KG Times berättar skolans kurator, Charlotte Weintraub, att skolans krisgrupp samlades på morgonen efter dådet. Dagen var i själva verket en gul dag, vilket i detta fall innebar att merparten av eleverna antingen hade frilufts- eller studiedag. De gjorde en plan för hur de skulle ta emot skolans elever när de kom tillbaka till skolan och för att skicka ut information till elever och vårdnadshavare. Dessutom gjordes en plan för hur elevhälsan, bestående av skolsköterskor och kuratorer, skulle finnas tillgängliga. 

Weintraub förklarar att ingen har sökt elevhälsan om stöd angående detta. Vidare konstaterar hon att detta visar att eleverna troligtvis har ett gott stöd runt omkring sig i form av familj, vänner och av sin klass. 

Biträdande rektor Peter Park Larsson tydliggör skolans säkerhetsprotokoll efter händelsen i Örebro. Foto: Sandra Björkenrud

Med tanke på de senaste allvarliga händelserna, och för att få en bättre förståelse för situationen har KG Times samtalat med skolans biträdande rektor och ansvarig för den engelska sektionen, Peter Park Larsson, om säkerhetsprotokollen och eventuella förändringar.

– Vi tittar på olika sätt som obehöriga kan ta sig in i skolan, säger Peter Park och nämner att antalet öppna dörrar kan minskas av säkerhetsskäl.

På en fråga angående säkerhetsprotokoll säger han att, utöver larmsystemet personalen använder sig av, genomför skolan årliga utbildningar i nedstängning och följer Stockholm stads råd att låta lärarna ta ledningen i säkerhetssituationer för att undvika onödig stress bland eleverna. 

Trots att 1500 personer dagligen rör sig in och ut ur skolan går det inte att helt eliminera risker, men det har inte mottagits några hot, förklarar han.

– Det är inget sannolikt scenario, men vi är väl förberedda, betonar Peter Park och påpekar att elevhälsoteamet finns tillgängligt vid behov.

– Dessa protokoll kan komma att ändras i takt med att samhället förändras, fortsätter han. Men skolan ska vara en trygg plats och bör uppfattas som det, samtidigt som riskfaktorer elimineras.

Text: Anusha Raj och Alexander Melander med journalistiskt stöd från Viktor Bååthe

Fler artiklar