Alvina är en av UngPress reportrar under bevakningen Norrbotten Media Week och skriver om engagemanget kring Musikhjälpen samt om det vore möjligt att ha programmet i norr.

Julia Blomberg är projektledare på musikhjälpen och berättade en massa om just Musikhjälpen. Bland annat vad det är, vad de gör och för vad. Musikhjälpen är ett direktsänt program som sänds både på SVT och på Sveriges radio under 144 timmar i december. Tre programledare blir inlåsta i en glasbur mitt på ett torg i en utvald stad. Varje år har de ett speciellt ämne som de lyfter och samlar ihop pengar till. Under veckan är det olika personer som besöker buren, allt från artister till folk som skapat olika sorters engagemang. Under 2018 var ämnet ”alla har rätt att funka olika” vilket drog ihop 50 550 204 kronor och hela 606 337 engagemang.

Projektledaren berättade om Pontus, mannen i den blåa jackan, som år efter år följt med musikhjälpen runt i Sverige för att visa sitt engagemang. Han är deras största fan, någon som verkligen uppskattar deras arbete och som tar det på allvar. Det är något som har uppmärksammat det svenska folket och har fått fler att skänka in pengar till musikhjälpen och även hans egen bössa.

Jag tycker om att se hur alla som är på plats på ”kärlekens torg” beter sig så ”osvenskt”.

För mig är Musikhjälpen det som Blomberg pratar om, en tid då alla helt plötsligt är ovanligt omtänksamma och kärleksfulla. Jag tycker om att se hur alla som är på plats på ”kärlekens torg” beter sig så ”osvenskt”. För mig har Musikhjälpen, som för flera andra, blivit en tid som är lite annorlunda jämfört med resten av året, någonting som man faktiskt ser framemot under juletider. Människor runt om i Sverige blir tagna av berättelserna som berättas under dessa dagar, inklusive jag. För mig blir det en självklarhet att göra något så lite som att önska en låt för 50 kronor.

Jag som tycker om Musikhjälpen hade gärna sett att det gick att ha här i Norrbotten. Blomberg pratade om att när de väljer städer att hålla musikhjälpen i, så väljer de studentstäder. Det är på grund av att de är beroende av studenter som kan stå utanför buren och peppa programledarna samt visa engagemang. Luleå är en studentstad som säkert skulle kunna bidra med stort engagemang. Det hade varit roligt för oss här i Norrbotten att ha möjlighet att också kunna befinna oss utanför buren och få vara en del av Musikhjälpen på annat sätt än bara hemifrån. Tyvärr finns det inget torg i Luleå som är nog stort för att rymma alla dessa människor. Men även om det inte riktigt skulle gå att hålla här, går det fortfarande att engagera sig, skänka pengar och visa att man bryr sig om dessa otroligt stora och viktiga frågor.

Text: Alvina Tolvgård Foto: Agnes Hansius

Fler artiklar