Elin skriver om hennes heldag på mediemässan Norrbotten Media Week och reflekterar över vad hon kommer ta med sig.

Jag befinner mig på kulturcentrum Ebeneser i Luleå. Det är en stor lokal som har högt i tak med textilier i varma färger. Ett svagt ljus kommer in från några fönster längst ner i lokalen och man får en glimt av det yrande snövädret utanför. De andra fönsterna täcks av långa tjocka gardiner i en klarröd färg och jag får en trygg och välkomnande känsla av rummet. Det är Norrbotten Media Week och ljudet är stimmigt från alla olika röster. Människorna här är allt ifrån unga till gamla, lärare, studenter och personer från olika företag.

Jag lyssnar på föreläsare efter föreläsare och försöker ta in alla budskap de försöker förmedla, en av dem fångar verkligen lyssnarnas uppmärksamhet.

En föreläsare, Åse Thelander börjar prata om livet som influencer och stimmet dämpar sig. Hon förmedlar en större inblick i yrket och pratar om allt från skillnaden mellan influencers, påverkare och ikoner till misslyckade reklamsamarbeten med Audi. Det är en intressant föreläsning och lyssnarnas fokus är på topp. Just yrket influencer är en rätt laddad och omtalad titel som för med sig en del förutfattade meningar. Det är ett relativt nytt yrke och många ser det som ett jobb som enbart går ut på att klä sig i fina kläder och gå på flotta middagar, för att sedan skryta om det på sociala medier. Åse pratar mot fördomarna om yrket och säger att livet som influencer inte bara är en dans på rosor som det kan se ut som i medierna.

Jag lyssnar på föreläsare efter föreläsare och försöker ta in alla budskap de försöker förmedla, en av dem fångar verkligen lyssnarnas uppmärksamhet. Hon heter Ulrika Rogland och håller en viktig föreläsning om ett ämne som berör många. Rogland pratar om grooming. Om vuxna människor som tar kontakt med barn och utnyttjar dem i ett sexuellt syfte. Föreläsaren pratar utan några digitala hjälpmedel och det blir en speciell känsla i rummet och många ser tagna ut av vad som sägs. Hon avslutar sin föreläsning genom att visa en verklighetsbaserad kortfilm som berör ämnet. Det var en jobbig film att se, samtidigt som den är viktig och belyser verkligheten för många utsatta barn idag.

När jag åker härifrån gör jag det med nya kunskaper om olika yrken, nya sätt att se på problem i samhället och bra råd för vardagen, samtidigt som jag fått en bredare syn på hur medieproduktioner går till och produceras.

Text: Elin Öberg Foto: Agnes Johansson

Fler artiklar