Parasport Sverige är ett svenskt förbund, vars uppgift är att organisera parasport för personer med funktionsvariationer runt om i Sverige. De ska organiseras på olika sätt, dels genom att hjälpa till med att marknadsföra, driva olika projekt och stötta finansiellt. Visst låter det fint?

Men i allt det här, så finns det tyvärr en baksida. Parasport är väldigt duktiga på att välja ut klubbar / landslag som man vill stötta mer än andra klubbar och landslag. Ett ganska tydligt exempel är att landslag inom sporterna Goalball och Judo får extremt mycket stöd, medan de som utövar sporter som showdown eller simning inte får något stöd alls. Varken i ekonomisk väg eller projektväg för att rekrytera fler människor till sporterna.

Detta talar jag om utifrån egna erfarenheter. Jag som själv är aktiv inom sporten showdown, har själv fått se denna baksida. Förr i tiden var Sverige ett mycket framgångsrikt land inom sporten showdown, vi plockade pallplatser på både EM och VM och andra stora internationella tävlingar. Det är något vi inte får möjlighet till att göra idag längre, detta på grund av att Parasport Sverige favoriserar olika idrotter och verksamheter.

När man frågar parasport om varför de behandlar oss på detta sätt, så får man ibland något svar i stil med: ”Vi vill gärna hjälpa er men pengar i vår budget finns inte och ni är dessutom inte en idrott inom det paralympiska spelen”.

Okej, vi är inte en idrott inom det paralympiska spelen och många påstår att det beror på att sporten inte är tillräckligt spridd över hela världen. Men då kan jag tala om att den visst är spridd över världen. Det finns länder både i Europa och utanför Europas gränser som spelar. Sen så råder det väl ingen tvekan om att sporten är störst i Europa, men man utövar ändå sporten i både Asien och Nordamerika. Anledningen till att sporten inte är med i det paralympiska spelen är snarare för att den paralympiska kommittén är väldigt sega på att gå till handling. 

På ett sätt kan jag förstå att man är seg på att handla i frågan. Parasport Sverige är däremot inte det enda förbund som gör denna typ av exkludering, även Frankrikes förbund för parasport håller på med just denna typ av exkludering. Jag tycker att detta är väldigt märkligt. Det är dags att parasport börjar omorganisera och gör utrymme i budgeten för alla idrotter. Sluta upp med att favorisera och exkludera. Låt människor få välja vilken idrott och vilka idrotter de vill utöva helt själva. Låt inte parasporten likna en diktatur. Det gynnar ingen.

Kevin Kjelldahl

Fler artiklar