Syntolkning av bild: Syntolkning: Martin står i en grön T-shirt på ett fält med gula blommor. Han ler och håller i en systemkamera. Fotograf: Emil Norlander

Martin Klevelid, 18 år, brinner för att skapa film och har trots sin synnedsättning startat ett eget medieföretag. När jag sitter i det mörka rummet och lyssnar på Martins berättelser känner jag mig inspirerad. Han berättar om sitt engagemang i förbundet Unga med synnedsättning (US), resan till Nepal och hans egna medieföretag.

I Sverige har den ideella organisationen Unga med synnedsättning gjort något mycket historiskt. Alla barn som har någon form av synnedsättning får gå i skolan precis som alla andra, något de har tagit med sig till andra delar i världen.

– I Nepal har vi förändrat och påverkat deras lagar, för att alla med synnedsättning ska få samma rättigheter som fullt seende personer har, berättar Martin Klevelid som själv är närsynt och endast ser 20 procent med sitt vänstra öga

Tillsammans med förbundet US åkte Martin till Nepal för att spela in en dokumentärfilm. Dokumentären är en fantastisk berättelse om vad svensk föreningsverksamhet kan hjälpa till med internationellt.

US kämpar idag tillsammans med BYAN – Blind Youth Association Nepal för att unga i Nepal med synnedsättning ska bli socialt inkluderade i samhället, ha möjligheten till utbildning, arbete och på så sätt bli en del av samhället. Det hela började med att US besökte Nepal under tidigt 2000 tal för att undersöka ett potentiellt samarbete, men det ledde till mer än så. Tillsammans skapade de systerorganisationen BYAN.

Att skapa film med en synnedsättning

Martin driver sitt egna medieföretag Klevelid Media. Ett företag som producerar foto och film till allt från reklambilder till musikvideos och dokumentärer. Han startade upp det som ett UF företag förra året. 

Martin låter ibland bli att berätta för kunder om sin synnedsättning eftersom han inte vill att det ska påverka deras syn på hans kompetens. För att skapa goda förutsättningar vid filmuppdrag använder han sig utav en större skärm till sin kamera och vid behov tar han med sig medhjälpare. 

Hinder har inte stoppat Martin från att uppnå sina mål. 

– Vissa sociala sammanhang är svåra att förstå. Såsom när andra skämtar med sitt kroppsspråk på avstånd eller när jag går in i skolan och inte vet vart mina kompisar är. Det är några saker som är hinder att ta sig över. 

Han ger ett exempel på hur vi kan kommunicera om problematiken med våra funktionsvariationer på ett lättsamt sätt med andra.

–  Om du inte hänger med på något på grund av din funktionsvariation,  spela cool istället och skämta om det. Då upplever andra dig som lättsam och du blir mer skön att hänga med. 

Det tipsar Martin om samtidigt som han betonar att det är särskilt viktigt i informella sammanhang eftersom det då finns chansen att andra upplever dig som en skön person istället för någon som vill ställa till med besvär. 

– Om en kompis visar en video och jag inte kan se den brukar jag skämta till det, istället för att påminna om att jag är närsynt, berättar Martin.

Folk vill lära känna dig för den du är

Martin förklarar att det inte alltid handlar om att folk inte respekterar din funktionsvariation.

Han syftar på att andra inte alltid tänker på det när det inte syns lika tydligt eftersom folk vill lära känna dig för den du är och inte för din funktionsvariation. 

När samtalet avslutas lämnar jag rummet med tacksamhet av att ha fått lära känna en förebild för andra med synnedsättning. Tänk om fler gjorde mer av sina mål och inte ser sig själva som skadade för sin funktionsvariation. Tänk om fler fokuserade på att skapa skillnad för andra med funktionsvariationer. Framförallt, tänk om fler kunde känna att man är mer än sin funktionsvariation och inte låta sig begränsas av den!

Tania Gazi

Fler artiklar