Foto: Oskar Fransholm

Siri Sylvan (doktor i statsvetenskap vid Uppsala universitet), Daniel Forsman (stadsbibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek) och Katarina Renman Claesson (förbundsjurist på Konstnärernas Riksorganisation) gästar Jenny Aschenbrenner i Folk- och Kultur-studion under februari i ett samtal om bibliotekens roll när trovärdiga röster utmanas. 

Stockholms stadsbibliotek har inlett ett samarbete med kommittén för Demokratins röstbärare, där Katarina Renman Claesson är i presidiet. Akademiker, journalister och kulturskapare har på UNESCOs initiativ samlats för att ta sig an gemensamma demokratiutmaningar tillsammans. ”Vi har samlat ihop oss i en kommitté så att vi kan diskutera och märka när vi är påväg åt fel håll”, berättar Renman Claesson.

Siri Sylvan säger att demokratin är i kris. Hon ger som exempel att den senaste rapporten från Varieties of Democracy (V-Dem) visar att demokratin regresserar i många länder, som USA, som enligt Sylvan är en mycket viktig demokrati. ”Mot bakgrund av den krisen skulle jag säga att biblioteken är viktigare än någonsin som en del av den demokratiska infrastrukturen – som vi behöver för att kunna ha ett demokratiskt samtal”, säger Sylvan. 

Daniel Forsman betonar att bibliotekens uppgift är att bidra till det demokratiska samhällets utveckling genom att bland annat skapa förutsättningar för fri kunskapsbildning och åsiktsbildning. Han berättar att experter ska kunna göras tillgängliga för fler via deras samarbete med Demokratins röstbärare så att man ska kunna navigera i ett klimat som upplevs som alltmer polariserat: ”Aldrig förr har det funnits så mycket tillgång till information som nu. Vår uppgift är att hjälpa människor i större utsträckning att förstå och tolka och använda den informationen”, förklarar han. 

Stockholms stadsbibliotek kommer att presentera experter och ha biblioteket som arena. Experterna kommer i en samtalsserie hjälpa till att förklara olika typer av samhällsaktuella frågor, som exempelvis synen på en viss konflikt eller demokratin i kris. ”Vi har ju tillgång så otroligt mycket information och kunskap idag […]. Jag tror också att det här är en situation som innebär sina egna utmaningar, så när vi har tillgång till all den här informationen och kunskapen, ställer det också krav på oss att vi behöver förhålla oss till den, tolka den, fråga sig hur man bör agera på den här kunskapen. Den bördan är ganska tung för en individ att bära idag, i det här moderna kunskapssamhället. Då tror jag att till exempel biblioteken, som en del av den demokratiska infrastrukturen, är superviktig för att mäkta med att förhålla sig till det vi vet och den information vi ställs inför”, säger Sylvan. 

Forsman säger att det har skett en förskjutning i hur biblioteken arbetar. Tidigare har de arbetat med att ge människor tillgång till information, idag arbetar de mer med att människor ska förstå, tolka, och kunna använda informationen. ”Bibliotekets uppgift är inte att förse människor med sanningen, utan vår uppgift är att förse människor med verktyg för att kunna bilda sin egen uppfattning – det är en del av den fria åsiktsbildningen. När det är kontroversiella eller omdebatterade frågor, blir det viktigt att använda den expertis som finns för att hjälpa människor att förstå – för att kunna bilda sin egen uppfattning”, säger Forsman.

Samtalet avslutas genom att diskutera bibliotekens trovärdiga och självständiga position och om det är under hot. Biblioteken måste vara duktiga på att skydda sin självständighet, säger panelen.

Reporter

Nicole Ramos, Ung Press

Fler artiklar