
Matpriserna runt om i butikerna fortsätter att öka, och störst ökning är det på kakao och kaffe. Studenterna kämpar med att få ekonomin att gå runt, men vad gör det när Icahandlarna går med miljonvinster.
Jag var på ICA häromdagen och tänkte att jag skulle köpa kaffe, så att man kan ta sig upp på morgonen. Jag går fram till hyllan där det bruna guldet pryder hyllorna och jag satte nästan i halsen. De begär alltså 70 kronor för 450g kaffe. Galenskap.
Enligt Matpriskollen är kakao och kaffe de matvaror som har ökat mest i pris. Kakaopriset ligger på en ökning av 18 procent, och kaffet ligger strax därefter på 17 procent. Kaffepriset förväntas dessutom öka ytterligare på grund av torka i Brasilien och Vietnam. En annan bakomliggande faktor till de skenande priserna är den höga efterfrågan. Det är väl i och för sig inget märkligt, marknaden styrs av efterfrågan. Men när drar vi gränsen?
Givetvis kanske många tänker att det bara är att sluta dricka kaffe, men som student som jobbar extra vid sidan av heltidsstudier är att vara koffeinberoende, inget jag kan ge upp.
Svårt att få ekonomin att gå ihop
Det är redan svårt att få ekonomin att gå ihop när man lever på en stram budget bestående av CSN, och de ökade matpriserna hjälper inte till i vardagsekonomin. Den genomsnittliga hyran i Stockholm ligger på 1630 kronor per kvadratmeter. De har alltså ökat med 5.5 procent sedan 2023, enligt en rapport från Stockholms stad. Så inte nog med att matpriserna ökar, hyrorna stiger också. Vem är det här samhället gjort för?
Samtidigt uppmuntrar Sverige alla att studera. Vi har ju faktiskt privilegiet att studera kostnadsfritt, men om du “bara” har bidrag så landar månadsinkomsten på ungefär 4000 kronor, enligt CSN. Jag har till och med hört lärare säga att man ska försöka att inte jobba vid sidan av studierna, då plugget tar mycket tid och det stämmer. Men om jag inte kan jobba extra, hur ska jag då överleva? Alternativet att ta studielån finns ju, men alla vill inte bli skuldsatta redan i 20-årsåldern.
Icahandlarna går med miljonvinster
Om de skulle höja skatten hade jag ändå kunnat motivera det med att det (förhoppningsvis) går till att förbättra sjukvården, skolorna och vår välfärd. Men de ökade matpriserna gör bara att vi studenter får en ännu mer knaper ekonomi, medan Icahandlarna går med vinst – för det gör de verkligen. Enligt SVT låg ICAs vinster före skatt under 2022 på 185 miljoner, de lyckades även öka sin omsättning under 2023 och vinsten landade på storslagna 931 miljoner kronor. De siffrorna smakar unket i munnen.
Om vi säger att man har en hyresrätt på 18kvm så landar månadshyran ungefär på 2.5 tusen kronor. Då har man alltså 1500 kronor kvar på kontot och är man då “koffein-torsk” som jag, så blir det inte mycket pengar över när maten är inhandlad. Särskilt inte nu när kaffet förväntas stiga upp mot 100 kronor/paket. Är tanken att vi ska börja leva som den där stereotypa “studenten”, det vill säga bara äta billiga snabbnudlar? En bra dag kanske man till och med har råd att “spicea” till det med lite sweet chilisås. Skämt åsido, det är inte hållbart.
Vi behöver faktiskt hela kostcirkeln.
Enligt Matpriskollen har grönsakerna ökat i pris. Tomaterna ligger på en ökning av elva procent, och paprikan på hela 15 procent. Jag minns så väl när jag avstod från att köpa paprika när kilopriset låg på ungefär 90 kronor, det är ju hutlöst. Lärarna pratade så flitigt om kostcirkeln i lågstadiet, och jag kan se det där tårtdiagrammet när jag blundar. Men det är ju svårt att kunna följa den när plånboken ekar tomt.
Högre prisökning än andra nordiska länder
Enligt SVT har matpriserna ökat med över 20 procent, vilket är högre än i andra nordiska länder. Konkurrensverket ska även genomföra en granskning för att undersöka om konsumenterna betalar för mycket. Jag tror vi alla kan enas om att vi gör det. De kontinuerliga höjningarna beror på en mängd olika faktorer. Det beror bland annat på ökade priser på bränsle och energi, samt att världsläget späder på effekterna, enligt WWF.
Jag kan ändå inte undgå den olustiga känslan av att matvarubutikerna går med så stora vinster, det känns inte moraliskt försvarbart. Såklart vill alla företag gå med vinst, det är i sig inget nytt fenomen. Men jag undrar ifall dessa Icahandlare går och lägger sig på kvällarna med ett rent samvete. Pensionärer och studenter försöker få ekonomin att gå runt, med redan från start dåliga förutsättningar. Men för all del ICA, ta ut miljonvinster och låt oss andra gå på knäna.
Reporter
Jonna Ekström, Ung Press