Foto: Jon Buscall, Mynewsdesk

Allt fler unga får det svårare att flytta hemifrån, enligt en rapport från Hyresgästföreningen. Väntetiden för ett hyreskontrakt i Stockholm kan sträcka sig upp mot 20 år, enligt Bostadsförmedlingen och oron över att inte hitta en bostad i framtiden ökar hos unga.

När jag tog studenten för snart sex år sedan tänkte jag, likt många andra, att nu börjar “vuxenlivet”. Fantasin vandrade iväg till tankar om en egen bostad och det där drömjobbet. Istället möttes jag av att alla arbetsplatser kräver erfarenhet, och den där egna lägenheten kunde jag glömma.

De som hänger en del på sociala medier kanske har sett de där bilderna som säger att man skulle ha investerat i en bostad redan som barn, istället för att slösa sin tid på att leka med kompisar. Dessa inlägg är ju skrivna med glimten i ögat, men verkligheten är inte helt långt ifrån. Enligt en rapport från Hyresgästföreningen bor var fjärde person mellan 20 och 27 år ofrivilligt hemma hos sina föräldrar, och 29 procent (som motsvarar strax över 287 000 personer) berättar att de känner oro över att inte hitta ett eget boende i framtiden. 

Var beredd på att möta långa väntetider

Enligt rapporten har andelen människor som bor hemma ökat sedan 2021, till följd av svårigheterna med att få ett hyreskontrakt. Det finns dock alternativ, man kan alltid ställa sig i bostadskön, men var beredd på att mötas av långa väntetider. Bostadsförmedlingen skriver på sin hemsida att väntetiderna kan variera beroende på var du vill bo. Jag upplever det nästan som en trend att vilja bo i Stockholms innerstad, gärna i Vasastan eller på Södermalm. Det är nästan lite kreddigt att säga att man lyckats håva in ett hyreskontrakt mitt i stan. 

Det är egentligen ganska märkligt när man tänker på det, om man vill bo i centrala Stockholm så kan man få vänta i upp till 20 år. Jag skulle med andra ord hinna bli 45 år innan jag kan nå det där “kreddiga” stadiet av att bo i stan. Men egentligen är bostadsmarknadens största trend att det blir allt svårare för unga att flytta hemifrån, oavsett stadsdel. 

Under 2024 var den genomsnittliga kötiden för att få en bostad i eller utanför Stockholms län ungefär nio år. Det innebär alltså att nykläckta studenter bör ställa sig i bostadskön redan vid tio års ålder för att ens ha en chans att få en egen bostad efter gymnasiet. Men för att kunna betala hyran så måste man dessutom ha en inkomst. Så inte nog med att man försöker navigera sig i sina framtidsplaner, man ska dessutom hitta ett jobb så att man kan betala hyran för en lägenhet som man eventuellt kan få inom loppet av nio år. 

Hyreskontrakten blir en klassfråga

Enligt Bostadsförmedlingen beror kötiden på en mängd olika faktorer som till exempel hur mycket man är beredd att betala i hyra. Så med andra ord blir hyreskontrakten, som så mycket annat i vårt samhälle, en klassfråga. 

Rapporten från Hyresgästföreningen visar även att sju procent (motsvarande 44 000 personer) av de svarande har andrahandskontrakt. En bostad i form av ett andrahandskontrakt kan säkert ses som bättre än ingenting, men problemet är avsaknaden av trygghet. Nästan 20 procent av de som bor i andrahand saknar skriftliga kontrakt och har bara ett muntligt avtal med hyresvärden. 

Förvaltningsmyndigheten Boverket hade 2023 som mål att göra det lättare för ungdomar att flytta hemifrån, genom att ungdomar kan få tag i en bostad till rimlig kostnad. Det låter bra i teorin, men av att döma på rapporten från Hyresgästföreningen är bostadsmarknaden i en nedåtgående spiral. Man kanske ska börja ta tips från sociala medier och ställa sig i bostadskön som sexåring.

Reporter

Jonna Ekström, Ung Press

Fler artiklar