En upplevelse som ingen annan – The Rocky Horror picture show på Zita biografen

Stockholm Pride levererar många aktiviteter och tilldragelser under första veckan i augusti och filmvisning är inte ett undantag. Som del av Pride City under Pride-veckan anordnar biografen Zita visningar av flera filmklassiker inom HBTQ+ communityt vilket skapar en unik samlingsplats för HBTQ+ personer. Bland dessa filmvisningar är The Rocky Horror picture show.

The Rocky Horror picture show är dubbad en kultklassiker av många HBTQ+ personer. Filmen, som kom ut 1975, fortsätter att ses varje år. Speciellt under Pride där många samlas på biografen Zita för att uttrycka sin kärlek för klassikern och det är tydligt varför. Filmen är ett musikaliskt spektakel som påminner om en blandning mellan Drag Shows och skräckfilmer. Humorn är enastående och de ikoniska stunderna är uppenbara – ”So I’ll remove the cause, but not the symptom!” Med detta sagt, är det inte filmen som ska diskuteras i denna artikel, det är upplevelsen. Filmen har blivit recenserad otaliga gånger, men upplevelsen var som ingen annan.

Zita biografen, som i år firar 10 års jubileum, ligger centralt i Stockholm med neonskyltar
och en röd fasad som kommit att bli associerad med bio. Till visningen dök alla gäster upp klädda i sina bästa Rocky Horror kläder; spets, korsetter, läder och glitter förekom. Vid entrén till salongen gavs det ut papper med instruktioner och rekvisita som guldhattar, spelkort och rostat bröd. Visningen startade med en konferencier som förklarade hur det hela skulle fungera, att häcklande var uppmuntrat, sång, dans väntade och en bra show blev utlovad. I
instruktionerna var det vissa scener där publiken skulle göra något, exempelvis kasta kort eller rostat bröd och när vissa karaktärer dök upp på duken skulle publiken ropa saker.

Visningen var i högsta grad interaktiv och involverade publiken på många sätt, vilket gjorde den mer njutbar och rolig. Konferencieren (med bakgrund i showdans och burleskeri) var uppe och dansade, sjöng och återskapade scenerna medan de pågick. Avsaknaden av undertexter tillkännagav sig stundvis då mycket av det som sades i filmen försvann i publikens sorl. Dock skapar The Rocky Horror picture shows status som kultklassiker en förväntan på publikens förkunskap vilket rekommenderas för en mer omfattande upplevelse. Trots detta fångades alla upp i förtjusningen som genomsyrade salongen. Upplevelsen var unik och inkluderande på många sätt, vilket skapade en känsla av samhörighet, glädje och glamour.

I detta Pride sammanhang kan interaktiv bio vara att föredra över vanlig bio när det gäller kultklassiker som de flesta redan sett när de kommer. Sett från den fullsatta biografen är det tydligt att gemenskap är en viktig faktor för att njuta av klassikern. Det finns en känsla av community och samhörighet som kommer från att sjunga, dansa och skratta tillsammans och Zita tillåter för precis den typen av upplevelse som blir unik och skapar tillhörighet för HBTQ+ personer. Det främjar också ett budskap som bjuder in alla att vara del av tillställningen, inte bara passiva åskådare, vilket omfattas bäst i citatet från filmen: ”Don’t dream it, be it.”

Reporter: Josefine Göthberg

Fler artiklar