Årets modeveckor har nu nått sitt slut och vi har fått se mode från världens olika hörn. Från New York, London, Milano och vidare till Köpenhamn och Paris. Ung Media har gjort en trendspaning på det som stack ut det där lilla extra på och runt catwalken i år.

Modeveckorna är något som varje år präglar de kommande trenderna i butiker inför året. Allt från vad modellerna bär uppe på catwalken till vad gästerna av modeshowerna har på sig. 

Plommonrött i massor

Årets modeveckor har följt en väldigt röd tråd och inte vilken röd tråd som helst, utan en plommonröd tråd. Förra årets trendiga röda färg har hängt kvar hos många designers men man ser mer plagg som omfamnar den plommonröda tonen istället för den mer hallonröda som syntes mycket på catwalken förra året. 

Saks Potts
Launchmetrics.com/spotlight

Strukturerat och rakt

Om jag skulle beskriva årets trender med ett ord skulle det vara struktur. Man kunde se mycket strukturerade kavajer, kläder med raka linjer och hårdare material. En version på 80-tals kavajens vadderade axlar med en rak siluett stack ut lite extra mycket på catwalken. 

SRVC autumn/winter 2024
SRVC

Lädermania

Materialet som tog över alla modeveckorna var definitivt läder i alla dess former. Lädret går hand i hand med den struktur många designers haft som tema i deras kollektioner. Läderjackor och kavajer är inte de enda klädesplaggen som skapats med materialet i år. Man kunde se mycket kjolar och läderbyxor både på catwalken och gästerna. 

Michael Kors
Isidore Montag/Gorunway.com

Bältet på midjan

Något jag inte sett på länge är midjebälten, något som för mig känns väldigt 2013. Men sättet det stylades på årets modeveckor gav trenden ett nytt liv. Vissa looks hade bälten som huvudkaraktären, det var dit som ögat drogs. Enligt årets modeveckor är midjebältet tillbaka och jag klagar inte.

Michael Kors
Isidore Montag/Gorunway.com

All fokus på huvudet

Hattar, baskrar och sjalar som klär huvudet har varit i extra stort fokus i år, speciellt under Köpenhamn och Paris modevecka. Hattarna följer struktur-trenden och baskrarna ger en parisisk look. Sjalar som virades runt huvudet ersatte förra årets trend, balaclavan. Något man även kunde se mycket av är huvudbonader som var ett med kläderna och inte separata, något som ger en mer haute couture känsla.

Valentina Valdinoci/launchmetrics.com/spotlight

I sin helhet tycker jag att modeveckorna har varit leksamma i år, trots mycket jordnära toner. Det som kollektionerna har saknat i färg har de kompenserat med mycket struktur och former. Det känns som att många designers musor denna säsongen har varit den hårt arbetande kontorskvinnan i storstaden. Något som jag tycker genomsyrat de flesta kollektionerna.

Skribent

Nellie Christiansson, Meskalin

Fler artiklar