För nionde gången kommer Crimetime Award att delas ut vid Sveriges mest prestigefyllda deckarfestival, Crimetime. Festivalen och prisutdelningen äger rum för sjätte året i rad på Bokmässan i Göteborg, där Crimetime samlar en imponerande samling av spänningsförfattare från såväl Sverige som utlandet.

Priset för Årets Deckardebut går till en lovande nykomling inom deckarvärlden. Utöver att bedöma berättelsens gripande kraft, tar juryn också hänsyn till författarens förmåga att nå sin målgrupp och uppmuntra nyskapande inslag inom spänningsgenren. För att vara kvalificerad måste författarens bok ha blivit publicerad under det senaste året, sedan föregående Crimetime. Vinnaren väljs ut av en sakkunnig jury, där läsarnas röster har samma vikt som en röst från en jurymedlem. 

De lyckliga vinnarna av Crimetime Award för Årets Deckardebut belönas inte bara med den prestigefyllda äran, utan de tilldelas också ett diplom samt en generös prissumma på 10 000 kronor.

Fotograf: Olivia Karlsson Lexberg

Efter att nomineringarna för Årets deckardebut 2023 släpptes så har jag hunnit med att läsa dem alla: 

Johan Tralau för Höken sjunger om död (Polaris)

“Höken sjunger om död” är en fängslande kriminalroman som tar plats i Uppsala, där en ung doktorand hittas död i en fontän. Kriminalinspektör Erika Lönnroth börjar tvivla på om det verkligen var en olyckshändelse.

Handlingen följer Sebastian Grimner, en nybliven änkling och ensamstående pappa, som har personliga kopplingar till den litteraturvetenskapliga institutionen där offret arbetade. I sin strävan att hitta den ansvarige står Erika och Sebastian inför en kamp mot klockan samtidigt som rykten om möjliga rituella människooffer börjar spridas.

Johan Tralau skapar en fängslande berättelse som utforskar paranoia, hemligheter och mystik. Med sina komplexa karaktärer och oväntade vändningar är detta en bok som kommer att tilltala alla älskare av spänningslitteratur. 

Emmy Walt för Flykt (Romanus & Selling)

”Flykt” är en hjärtskärande berättelse som fångar läsarens uppmärksamhet från första stund. Författaren, Emma Walts, skapar en kraftfull och gripande blandning av thriller och familjedrama.

I boken följer vi journalisten Mila när hennes tolvåriga dotter, Sophia, blir offer för terrorattacker i Europa. Mila kämpar mot tiden för att rädda sin dotter samtidigt som kontinenten stängs av och kaos råder.

Walts skildrar Milas desperata känslor på ett gripande sätt och boken utforskar teman som samhällskaos och polarisering. ”Flykt” är den första delen i en serie om journalisten Mila Savic och utlovar både spänning och emotionellt djup. Det är en bok som kommer att hålla dig trollbunden från början till slut.

Niklas Turner Olovzon för Isberg (Harper Collins)

”Isberg” är en gåtfull berättelse som utforskar hemligheter och intriger i den avlägsna byn Tassby i Dalarna och den kyliga staden Luleå. Författaren skapar en dunkel och mystisk atmosfär som håller läsaren på helspänn.

I Tassby försvinner en bärplockare, och misstankar riktas mot byns tystlåtne Lars-Inge. Samtidigt återupplivas den övergivna herrgården, och Liss-Kulla, byns centralgestalt, försöker avslöja sanningen.

När en femårig pojke försvinner i Luleå, tvingas mamma Elin att ge sig ut på en desperat jakt.Samtidigt drömmer taxichauffören Andreas om hämnd mot sitt förflutna i Tassby.

När öden och begär sammanflätas, avslöjas mörka familjehemligheter som hotar att förändra många liv. ”Isberg” är en suggestiv och komplex berättelse som fängslar läsaren med sin mystik och dramatik.

Lotta Malmhester för Sprucket ansikte (Southside Stories)

 I en suggestiv prosa utforskar ”Sprucket ansikte” den dystopiska världen av Agnes, en osynlig konstnär som lever i skuggan av sin granne Doris, vars målningar hyllas av alla. Agnes, fylld av avund och självförakt, tröstar sig med Glenfiddich och fantasier som blir allt mer makabra.

När Doris plötsligt försvinner spårlöst, kolliderar Agnes verklighet med inbillning, och minnesluckor plågar henne. Romanen avslöjar gradvis hemligheter som förändrar allt och levererar en överraskande och skakande upplösning som kommer att hålla dig i spänning. ’Sprucket ansikte’ är en mörk och gåtfull psykologisk thriller som drar dig in i en värld av komplexa relationer och obesvarade frågor.

Per Hellgren för En instängd man (Albert Bonniers förlag)

“En instängd man” tar läsaren med på en resa tillbaka i tiden till sommaren 1958 och vårvintern 1965, där två brutala mordfall skakar Sverige. Författaren skildrar noggrant det mödosamma polisarbetet som utförs av kriminalkonstapel Rydin och kriminalassistent Lampell, och väver samman berättelsen om dessa olycksaliga händelser på ett sätt som fångar läsarens intresse.

Detta är en bok som tilltalar både deckarälskare och de som är intresserade av svensk kriminalhistoria. Den erbjuder ett spännande mordmysterium, intressanta karaktärer och en atmosfär som tar läsaren tillbaka i tiden. 

Crimetime Award är en händelse som samlar deckarälskare och litteraturentusiaster från när och fjärran för att fira de mest spännande berättelserna och de mest begåvade författare inom genren. Så om du är intresserad av deckarlitteratur eller bara letar efter en fantastisk möjlighet att uppleva den pulsökande spänningen som omgärdar denna genre, se till att besöka Crimetime och följa med på resan när Årets Deckardebut 2023 koras. Det är en händelse du inte vill missa!

Reporter

Olivia Karlsson Lexberg från Ung Media Väst

Fler artiklar