Det har ridits dressyrprogram och fälttävlansbanor. Dessutom har det hoppats hinder för att avgöra vem eller vilka som skulle bli lag eller individuella olympiska mästare. Här är en sammanfattning av vad som faktiskt hände under de tre dagarna då fälttävlans ekipagen intog Versailles.

Dressyren – 27 juli

Foto : Shannon Brinkman Photo / USEA

Den 27 juli inleddes dressyrmomentet, som är en del av fälttävlan. Det var ett starkt startfält som presenterades, där England var favoriter inför lagguldet. Ryttare som Michael Jung och regerande europeisk mästare, Laura Collett, förväntades tävla om den individuella ledningen. 

64 ekipage kom till start och uppvisningen var en blandning av högt och lågt, men det var tydligt att harmoni och att programmet flöt på bra var viktiga aspekter för domarna. I slutändan var det Laura Collett som med ett nytt olympiskt rekord på 17.50 straff (82,5 procent) ledde den individuella tävlingen efter dag ett.

I lagtävlingen var det först England, tätt följt av Tyskland och Frankrike, medan Sverige låg på 13 plats efter stabila men medelmåttiga ritter av de svenska ekipagen.

Dagens utmärkelse 

Under dressyren var min personliga utmärkelse Alex Hua Tian, som representerade Kina. Efter att ha ridit ett program som resulterade i 22 straffpoäng låg han oväntat individuellt trea. Hans program var mjukt och hästen var väldigt avslappnad och lyhörd trots den pampiga arenan.

Fälttävlan – 28 juli 

Foto : Benjamin Clark / FEI

Den 28 juli handlade det om fälttävlansbanan som slingrade sig runt markerna inför slottet och längs med flockades åskådarna. 28 hinder skulle klaras av under 9 minuter och 2 sekunder, detta moment brukar ha en förmåga att kasta om ställningarna och detta mästerskap var inget undantag. 

En av förhandsfavoriterna för lagmedaljerna innan mästerskapet var Tyskland, men i och med att tyske Christoph Wahler föll under banan fick laget 200 straffpoäng, vilket omedelbart tog dem ut ur medaljstriden. 

Laura Collett tappade ledningen efter att ha samlat på sig 0.80 straffpoäng efter att ha gått över tiden, medan Michael Jung förblev felfri på både hinder och tid.

Dagens utmärkelse 

Dagens utmärkelse var de svenska ekipagen. På förhand meddelade de att dressyren var lagets akilleshäl och att de förväntade sig att vara mer konkurrenskraftiga efter det momentet. Detta visade sig vara väldigt sant, då de lyckades klättra från plats 13 till sju i lagställningen. Deras ritter var fulla av självförtroende och även den mest orutinerade av dem, hästen Caspian, tog sig an utmaningen på ett imponerande vis.

Fälttävlan – 28 juli 

Foto : Benjamin Clark / FEI

Mästerskapets avslutande dag var hoppningens dag. Allt ställdes på sin spets när medaljerna skulle delas ut, men ytterst få var förvånade när England med 12.30 straffpoäng till godo säkrade sin femte lagmedalj i fälttävlan, vilket även var rekordbrytande.

Tysklands bortfall öppnade upp startfältet mer, vilket möjliggjorde att Frankrike kunde kamma hem silvret, medan Japan kom trea. Efter Japan var det väldigt tätt mellan nationerna, med Sverige på sjätteplats med mindre än 15 straffpoäng bakom. Dessa 15 straffpoäng kom från Sofia Sjöborgs runda och överklagades då de ansåg att hon inte borde ha fått straff för den flaggan hon rev ner. Denna överklagan avslogs sedan kort därefter. 

Lagfinalen fungerade också som en kvalifikation för den individuella finalen. Efter många missar på mållinjen vid tidigare mästerskap lyckades Michael Jung säkra sitt tredje individuella OS-guld, denna gång efter en felfri sista runda med hästen Chipmunk. 

Den individuella ställningen förblev sig väldigt lik från den första hopprundan, då de sex främsta alla hoppade felfritt i den andra rundan. Christopher Burton hoppade hem silvret, medan ledaren efter dressyren, Laura Collett, fick nöja sig med brons.

Dagens utmärkelse 

Dagens utmärkelse var Frida Andersen, som med säker hoppning i båda rundorna blev en av tolv som sedan 1980 har lyckats undvika tillägg på sitt dressyrstraff under ett OS. Detta har hon lyckats med genom att hålla en jämn nivå över alla moment och se till att det fanns krut kvar i hästen.

Foto: Canva

Reporter

Stella Carlander

Fler artiklar