Kvinnodagen nalkas återigen. Dagen som föddes från kvinnorörelsen i Köpenhamn under 1910-talet som sedan spred sig vidare i Europa, är något som än idag behövs uppmärksammas. Även innan kvinnorörelsen har det funnits ett flertal ikoniska kvinnor som på något sätt gett inflytande genom tiderna.

När jag tänker på idén att gestalta ikoniska kvinnor genom tiderna får jag mig en tankeställare. Egentligen är alla sorters kvinnor ikoniska på ett sätt eller annat. Allt från mammor, de som väljer att inte skaffa barn, de kvinnor som väljer att gå emot normer till de som aktivt höjer rösten för våra rättigheter.

När mina modeller för plåtningen kommer in i studion märker man direkt hur alla samlas för att hjälpas åt att göra sig i ordning. Stämningen är hög och alla modeller är taggade på att medverka. Alla stöttar varandra och gör att alla upplevelser och fotograferingar känns roliga. Något jag tycker representerar hur fint det kan vara med kvinnor i grupp.

Athena

Athena är gudinnan över vishet och krig inom grekisk mytologi. Denna tolkning av Athena är inte baserad på den grekiska kulturens version av henne, men är en hyllning till hennes personlighetsdrag då Athena väldigt tidigt i historien beskrivs kunna bemästra det som förr var mer ”typiska” drag för män. Därav visar hon att kvinnor kan göra precis det som män kan.

Jag ser mycket av Athenas personlighetsdrag i kvinnor runt om mig idag. De är starka, kraftfulla, modiga, och inte rädda för att visa sina känslor, vare sig de är glada eller arga. Alla kvinnor kan ha en krigare i sig och föra vidare visdom till de nya generationerna.

Marie Antoinette

Let them eat cake! Marie Antoinette, som också kallades Maria Antonia Josepha Johanna von Habsburg-Lothringen av Österrike, var en kontroversiell drottning av Frankrike och Navarra under 1700-talet. Hon beskrivs som en symbol för de privilegierade klassernas slöseri på de underprivilegierades bekostnad.

Trots att drottningen, känd för skandaler, kanske inte arbetade mycket för kvinnliga rättigheter, är hon en av de mest ihågkomna kvinnliga regenterna genom tiderna. Hennes avrättning inspirerade den franska revolutionen, där alla blev jämlika inför lagen och mänskliga rättigheter infördes.

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe beskrivs ofta som en av Hollywoods största filmstjärnor. Hon är en kvinna som under hela sitt liv fått gå igenom motgångar och tagit sig igenom dem. Marilyn Monroes uppväxt beskrivs som svår, och hon växte upp i barn- och fosterhem under hela sin ungdom. Spår av sexuellt utnyttjande var något som tyvärr förföljde Marilyn under hela hennes liv.

Hon sågs snabbt som en sexsymbol i Hollywood, och hon blev konstant kritiserad av allmänheten. Detta ledde till att filmstjärnan levde med mycket ångest och depression. Trots all denna negativitet lyckades hon bli den universella symbolen för kvinnlighet och vara högst upp på Hollywoods A-lista. Hon visade även att ens utseende inte är allt när det kommer till att vara kvinnlig. När hon inte spelade in filmer studerade hon litteratur och historia vid UCLA. Hon älskade litteratur och ägde mer än 400 böcker i sitt privata bibliotek. Trots allt detta har Marilyn Monroe visat att ingen kan vara perfekt och att skönhet inte är allt.

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn är också en av Hollywoods största filmstjärnor. År 1999 rankades hon som den tredje största kvinnliga filmlegenden i Hollywoods klassiska era av Amerikanska Filminstitutet. Hon har medverkat i flera filmer genom sin karriär och ses som en modeikon. Ett modeplagg hon inspirerat är den lilla svarta klänningen.

I senare delen av sitt liv kom hon också att ägna en stor del av sin tid åt att vara humanitär och UNICEF-ambassadör och reste runt världen för att hjälpa barn i utsatta länder. Hon har inspirerat generationer genom sin stil, elegans och humanitära arbete.

Diana Spencer (Prinsessan av Wales)

Prinsessan som vann Englands hjärta. Diana fick mycket uppmärksamhet i media och hon blev snabbt en stilikon. Hon var gift med kronprinsen Charles III. Ett äktenskap som skulle bli väldigt offentligt när uppgifter om att Charles var otrogen kom ut. Den uppslitande skilsmässan kom att skildras ingående av media. Detta väckte många etiska frågor om mediebevakningen av offentliga personer för journalister.

Diana var en väldigt omtyckt kvinna som beskrivs som varm och omtänksam. Hon var aktiv inom flera välgörenhetsorganisationer och har ihågkommas bland annat för sitt engagemang för aidssjuka och mot landminor. Diana intresserade sig även för områden som inte traditionellt betraktats som lämpliga för en kunglighet, till exempel svåra sjukdomar som spetälska och aids.

Dianas engagemang i organisationen International Campaign to Ban Landmines, där man drev en kampanj mot landminor var något som blev extra uppmärksammat. Organisationen belönades med ett nobelpris 1997.

Enade kvinnor

Oavsett om man är en offentlig person, mamma, inte mamma, karriärskvinna eller ej, politiskt aktiv eller stilikon är de mest ikoniska kvinnorna av alla de som är enade. Vi som kvinnor får gå igenom motgångar från den dagen vi föds vilket gör att vi måste finnas där för varandra, våga höja rösten för våra rättigheter och aldrig sluta kämpa. Vår kamp är inte över än.

Målet för framtiden är att Internationella kvinnodagen inte ska behövas, att samhället ska bli jämställt. För att det ska gå behöver vi kvinnor stå tillsammans, inte mot varandra. Vi är den nya generationen av kvinnor. Vi kan ta lärdom av de föregående generationerna och sätta ett exempel för nästa generation, tillsammans.

Skribent

Nellie Christiansson, Meskalin

Fler artiklar