Foto: Privat/TikTok

Celia Östergaard är 21 år från Karlskrona. På TikTok har hon 19.3K följare där hon publicerar alltifrån bokrecensioner till att rangordna låtar från olika musikalbum. Hur gick hon från att publicera bokinnehåll på TikTok, till att nu vara en publicerad författare? Ung Press har pratat med författaren Celia!

De flesta bokälskare på TikTok har nog inte missat trenden och hashtagen #BookTok, som man kan använda när man publicerar videos om sina åsikter kring en bok, den senaste boktrenden eller använda när man marknadsför sina egna böcker. En av de som började publicera bokinnehåll på TikTok för cirka 4 år sedan är 21-åriga Celia Östergaard.

– Jag hade tråkigt under pandemin, och BookTok växte väldigt mycket och väldigt snabbt. Jag kände att jag också ville vara med i det communityt. Och det var i samband med min första bok så det blev ett sätt för mig att marknadsföra mig själv, att växa så att fler kunde läsa vad jag skriver.

Ända sedan hon var liten har hon haft intresse för böcker och skrivande, men det var för 4-5 år sedan som hon började satsa på det som mer än en hobby. Nu har hon släppt 3 egenskrivna böcker, ”Romanov Diary” som gavs ut 2021, ”Stars we’re made of” som kom ut september 2024 och ”Seas we wish upon” som släpptes häromveckan.

– Det var under pandemin som jag började skriva min första bok. Jag skrev den egentligen bara för att jag hade tråkigt och sen insåg jag under processen att jag tyckte det var jättekul. Det var samtidigt terapeutiskt och man fick utlopp för sin kreativitet och sina tankar.

När Celia börjar på en ny bok börjar hon först med att planera vilka karaktärer som ska vara med i boken, ungefär hur handlingen ser ut, om det är en värld i en sann kontext eller en påhittad värld. 

 – När jag har någon form av idé hur det ska gå börjar jag med att skriva skelettet, då vill jag bara ha ut det jag har i huvudet. Jag skriver en början, någonting i mitten och ett slut. Sedan läser jag detta om och om igen, bygger på det, skriver om saker, tar bort saker och lägger till saker tills jag har ett färdigt manus. Det kan ta alltifrån 1 år till 3 år.

Det roligaste med att skriva tycker Celia är att få skapa, eftersom hon alltid har varit en kreativ person. Även att det blir en terapeutisk process där man kan bearbeta sina egna tankar och känslor.

När det kommer till framtidsplaner håller hon nu på att planera en fantasytrilogi med inslag av nordisk mytologi och folktro. Vi önskar Celia lycka till och ser framemot att följa hennes utveckling!

Celia Östergaard är med på en omgång av ”This or that” med olika tropes i böcker. Med ”trope” menar man olika typer av berättelser och handlingsförlopp som kan ske i en bok eller film. En mycket känd trope brukar kallas för ”enemies to lovers”, då den vanligtvis syftar på att karaktärerna går från att vara fiender till att bli ett kärlekspar. 

Enemies to lovers eller friends to lovers?

– Enemies to lovers!

Fake relationship eller forbidden love?

– Forbidden love, 100 %

Love triangle eller unexpected pregnancy?

– Åh, inget av det! Om jag måste välja tar jag nog love triangle ändå. 

Found family eller forced proximity? (Med ”found family” menar man exempelvis en grupp människor som under berättelsens gång skapar ett starkt band och trygghet hos varandra. ”Forced proximity” syftar exempelvis till två karaktärer som blir tvungna att träffa varandra under olika omständigheter, och som därefter kan komma att forma en djup relation med varandra).

– Found family, jag tycker det är mysigt. 

Celias tips till dig som vill skriva din egen bok!

1. Jämför inte dig själv med någon annan. Alla är så olika och unika och man skriver på så olika sätt, man vinner ingenting på att jämföra sig med andra.
2. Läs mycket, för det är så man lär sig och blir bättre.
3. Bara skriv, bara kör järnet.

Reporter

Nicole Ramos, Ung Press

Fler artiklar