Som del av Ung Medias redaktion i Almedalen har jag valt att fokusera på hållbarhetsfrågor – ett ämne som tycks diskuteras nästan överallt här i Visby. Jag rentav häpnar över den besinningslösa indoktrinering, propaganda och hårda marknadsföring som Preem, Volkswagen, Volvo, Tesla, och ja – i princip hela bilindustrin – gör sig ansvariga för i en mängd seminarier här i Almedalen.

Det är visserligen glädjande att dessa företag efter en lång rad skandaler äntligen förstått att hållbarhet är viktigt. Men det är också dags att faktiskt ta ansvar och inse att privatbilismens era måste ta ett slut nu.

Bilbranschen är idag tydligt präglad av det som inom hållbarhetskretsar kallas ”green washing”. Det vill säga en fortsatt hets till konsumtion – men med en grön falsk fasad. Det handlar om att få folk att köpa bilar som i första anblick kan verka vara hållbara, men som i själva verket inte alls är det.

En fråga till er alla som läser detta: vet ni vilken bil som är den mest miljövänliga, den mest ekonomiska och den mest socialt hållbara? Det är den bil som aldrig behöver byggas. Det är den bil som aldrig köps. Det är den bil som inte kräver en massa resurser från avlägsna länder, tar en massa mark i anspråk eller tar folks liv vid olyckor.

Bilen som används fastän den med enkelhet skulle kunna ersättas med kollektivtrafik i städerna. Bilen som i timtals skapar onödiga trafikstockningar. Bilen som kräver skrymmande vägar och parkeringar – alla dessa bilar utgör stora problem. Att fortsätta äga eller inhandla en ny privat elbil för att kunna köra bil där den inte behövs, är inte hållbart.

För tydlighets skull vill jag påpeka att jag självklart fortsättningsvis vill se en utveckling där vi har elbilar, vätgasbilar, träbilar och andra hållbara transportfordon som påminner om den ”traditionella” bilen. Om du måste köpa en bil, så ska du ju för guds skull inte köpa en bensindriven sådan. Men när det handlar om att äga bil för privat användning där den uppenbarligen inte behövs, i exempelvis Stockholm, så har du inte gjort ett hållbart val utan är med och bidrar till att konsumera för 4,2 jordklot som är genomsnittssvenskens resurskonsumtion. Då är det bättre att åka samt främja kollektivtrafik, cykling eller att gå. Du kan rentav testa en eldriven skateboard om du inte orkar lyfta på fötterna. Behöver du frakta saker så finns det idag lysande exempel på lastcyklar.

Lastbilar, tjänstebilar och taxibilar, som används resurseffektivt varje dag året runt får gärna vara eldrivna, men det innebär inte att alla vi andra ska byta ut hela vår privata fordonsflotta mot en eldriven sådan. Det innebär nämligen fortfarande otroligt mycket resurser, koldioxidutsläpp och mänskligt lidande längre ner i värdekedjan – inte minst på grund av de sällsynta metaller som behövs och som vid utvinning orsakar enorm miljöförstörelse.

En ny bil kan aldrig vara miljövänlig om den köps trots att den egentligen inte behövs. Bilindustrin borde därför sluta fokusera på den privata bilismen och se till att de bilar som faktiskt används resurseffektivt i vårt samhälle blir så bra som möjligt, istället för att pracka på oss små uppgraderingar med varje årsmodell.

När det kommer till de som inte är något annat än fullständigt beroende av bilen, så rekommenderar jag att köpa en begagnad elbil. Det går att göra mycket med det som finns och det vore förödande att fortsätta konsumera som vi gör bara för att något marknadsförs som grönt och dessutom av de som försatt oss i denna klimatförödande situation samt bidragit med de största skandalerna i vår världs historia.

Fler artiklar