I intervjuserien ”Ung Press lär känna” träffar vi unga politiskt aktiva och aktivister som befinner sig på plats i Almedalen. Först ut är Vilma Björk.

Vilma Björk i Almedalsparken (Foto: Ganna Vashchuk)

Igår måndag träffar jag Vilma Björk i Almedalen som är politiskt aktiv inom Centerrörelsen. I våras tog hon studenten efter tre år på det samhällsvetenskapliga programmet på Täby Enskilda Gymnasium.

Vilma Björk berättar att hennes politiska intresse föddes redan vid tio års ålder, men det var inte förrän för två år senare som hennes dröm om att aktivt engagera sig väcktes till liv – då blev hon medlem i Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF).

Vad fick dig intresserad av politik?
– Det var inte en specifik politisk händelse som fick mig att reagera. Det var ett successivt uppbyggande av att jag noterade småsexism och smårasism i vardagen, något som ingen vuxen gjorde något åt. Även miljöfrågan, där människans påverkan på klimatet är stor, vilket många har insett vara ett problem men inte gör någonting åt. Jag var trött på hur dagens politiska situation ser ut. Folk klagade mycket men ingen lyfte ett finger för att göra någonting. Då blev jag sporrad att försöka göra lite förändring istället för att bara sitta och titta på.

Under sina två år i förbundet har hon märkt att hennes personliga åsikter inte alltid överensstämmer med ungdomsförbundets. Tidigare hade Björks föreställning varit att för att kunna engagera sig behöver ens åsikter helt och hållet stämma överens med förbundets. Men vid det här laget har hon insett att det inte alltid behöver vara fallet.

– Det kommer alltid finnas saker man inte riktigt håller med om. Man behöver inte hålla med varandra även om man är aktiv inom samma rörelse, men det är viktigt att ta striderna, debatterna och samtalen.

Vilken är din hjärtefråga?
– Antirasism är någonting som för mig är väldigt självklart. Det räcker inte bara med att inte vara rasist, utan man måste aktivt arbeta mot rasism. Det är något som jag har uppfattat att många borgerliga partier inte gör och speciellt inte ungdomsförbunden. Både Socialdemokraternas och Vänsterpartiets ungdomsförbund är starka inom dem frågorna men sättet som de vill motverka rasism på är inte något som jag instämmer på.

Idag sitter Vilma Björk i styrelsen för Centerstudenter i Stockholm samt i internationella kommittéen i CUF. Dessutom har hon ett förtroendeuppdrag i Danderyds kommun inom kultur- och fritidsnämnden. Tillsammans med några andra från förbundet har Björk skrivit fyra konkreta antirasistiska motioner till förbundsstämman 2017 utifrån ett liberalt perspektiv. En motion som gick igenom var att anonymisera CV:n vid anställningsprocessen i offentliga sektorn då det minskade värderingen av kandidaterna utifrån eventuella fördomar. I januari har Björk tillsammans med fyra andra från förbundet planerat och genomfört en kurs om rasism och antirasism med en historisk och modern överblick. Insatsen har krävt förberedelse och kontinuerligt arbete.

Vilken målgrupp har ni haft och hur har kursen påverkat målgruppen?
– Centerpartiets ungdomsförbund. Förra året skickade några från förbundet in en motion, jag var inte delaktig i motionen, om att vi skulle klassa oss som antirasister. Den motionen fick, tror jag, 7 eller 8 röster av, kanske, 100 ombud. Detta år skilde det endast 9 röster från att den skulle gå igenom vilket är en ökning på nästan 90 procent.

Björk tror att det delvis kan vara tack vare kursen som denna förändring har skett, men även att gruppen har drivit vidare frågan genom att debattera och lyssna på dem som tänker annorlunda. Det är ett tydligt sätt hur unga kan påverka politiska frågor och väcka tankar.

– Jag hade folk som efter förbundsstämman kom fram till mig och sa att efter den här debatten har du verkligen övertygat mig.

Vad har du för förväntningar på Almedalen i år?
– Det är min första gång som jag är här och mina förväntningar är bara kunna få vara, gå på olika seminarium, olika mingel och lyssna in. Att känna av stämningen och vattnet och till nästa år komma ännu mer förberedd. Jag ser detta som en försökskanin för kommande år.

Hur har din upplevelse varit hittills?
– Det är en väldigt lugn och skön stämning. Jag lyssnade på ett intressant seminarium hos Utrikespolitiska Institutet. Då jag sitter i internationella kommittéen för Centerpartiets ungdomsförbund var det väldigt intressant att höra diskussionen om faktaresistens i utrikespolitiken.

Var kan man träffa Vilma Björk?
– Under Annie Lööfs tal imorgon tisdag eller på Centerstudenters Stockholms mingel den 5 juli. Samt Centerstudenters årliga Almedalsmingel i Centerpartiets trädgård och på RFSU:s frukostseminarium “Vill du?” om samtyckeslagen.

I Almedalen ser man grupper med ungdomar tränga sig bland folkmassorna och Björk uppmärksammar bland annat Fler Unga som hon har sett men inte hunnit prata med gärna lär känna lite närmare. Hon anser att engagemang inom olika rörelser ger en bredd av många olika möjligheter och att fler tar det steget och gör det.

– Det är viktigt att ungdomar får chanserna att delvis utvecklas som personer i rörelser men även att sprida sina vingar och testa på hur saker och ting kan vara. Känn av vilka åsikter som är viktigast för dig. De flesta politiska partier är nära varandra, mer än vad man tror. Om du vill engagera dig politiskt  gör det! Du kan alltid ångra dig. Det är bättre att våga och sen inse att det inte är min grej än att gå och gå och gå och bara undra. Det var något som jag hade gjort ganska länge, jag bara gick runt och funderade och sen så bestämde jag mig för att aktivera mig. Det får bära eller brista.

Inför nästa års val planerar Vilma att kandidera till Stockholms läns landsting om en plats i Landstingsfullmäktige, där frågor om sjukvård och kommunaltrafik beslutas. Dessutom funderar hon på att kandidera till Kommunfullmäktige, beroende på hur det ser ut med hennes boendesituation, eller så väntar hon till 2022.

Och sist med inte minst, det är din födelsedag idag. Hur har upplevelsen i Almedalen varit på din 19-årsdag?
– Oj! Det har varit bra! Jag har varit på ett seminarium för Utrikespolitiska Institutet. Ett hett tips för alla studenter och unga är att gå på alla mingel som har mat: frukostseminarium, lunchseminarium. Ni kommer spara in en massa pengar på mat!

Jag tackar Vilma Björk och strosar vidare längs Visbys gator med hennes inspirerande ord i tanken.

Fler artiklar