Bild: Aleksandar Georgiev/Getty Images

Unga journalister känner oro över att inte få jobb efter examen, det visar en undersökning från Journalistförbundet. Schibsted varslar 350 anställda och andelen som får A-kassa har ökat med 87 procent.

– Jag känner mig inte orolig över att inte få jobb, utan mer över hur lång tid det kommer att ta, säger journaliststudenten Emma.

Journalistförbundet genomförde en enkät 2023 som undersökte hur studerande journalister ser på sina framtidsutsikter. Många i enkäten svarade att de såg fram emot att slutföra sina studier och komma in i branschen, men samtidigt upplever många en oro över att det kan dröja innan man får en fast anställning.

14.5 procent av totalt 124 journaliststudenter upplevde att det skulle vara svårt att få jobb inom mediebranschen efter examen. Källa Journalistförbundet

Enkäten bestod av 124 svaranden som var mellan 25-50 år och majoriteten upplevde ändå en viss optimism över jobbmöjligheterna efter examen. Strax över hälften trodde att det fanns jobbmöjligheter om man var villig att flytta till en mindre ort. En betydligt mindre andel av studenterna upplevde att det skulle finnas flera olika tillgängliga jobb som var av intresse. 

Vissa av de svarande menade att man skulle kunna få en fast anställning inom fem år eller att de kan försörja sig genom frilans, medan andra hade en mer pessimistisk syn på arbetsmarknaden. Nästan 15 procent av de svarande upplevde att det kommer vara svårt att få jobb oavsett om man är villig att flytta eller ägna sig åt frilansarbete.

Arbetsmarknaden har inte förändrats till det bättre

Enkäten från Journalistförbundet gjordes för ungefär 2 år sedan, men arbetssituationen för journalister har inte förändrats till det bättre. Kulturminister Parisa Liljestrand (M) sade under en presskonferens i fjol att mediestödet till public service-kanalerna kommer att minska. 

Enligt budgetpropositionen föreslogs det att mediestödet skulle minska med 26 miljoner kronor, vilket bland annat beror på det så kallade varannandagsstödet. Regeringen räknar dessutom med en ytterligare sänkning under 2026. Förhoppningen är dock att stödet kommer att öka igen under 2027, rapporterade Journalisten.

Arbetslösheten har ökat

De stora sparpaketen inom mediebranschen har fört med sig osäkerheter inom yrket och under förra året ökade antalet arbetslösa journalister. Toppen var i februari i fjol då det tillkom 70 nya ersättningstagare. Andelen som fick ersättning från Journalisternas A-kassa under februari var 402 personer, vilket är en ökning med 87 procent från 2023 då antalet var 215 personer, enligt Journalisten.

I januari rapporterade SVT att mediekoncernen Schibsted, som äger bland annat Aftonbladet och Svenska Dagbladet, kommer att varsla 350 personer. Framtidsutsikterna ser inte så lovande ut.

Jag gjorde en snabb överblick över Arbetsförmedlingens hemsida för att se hur arbetsmöjligheterna ser ut i realtid då rapporterna och statistiken var från förra året. De enda tillgängliga jobben just nu är diverse sommarvikariat. Det finns några enstaka jobbmöjligheter om man är villig att flytta ifrån Stockholm.

Oviss framtid

Men för oss som är uppvuxna och- eller har hela våra liv, familjer och partners i Stockholm så är det inte bara att ta sitt pick och pack och flytta till andra sidan landet. Dessutom vet ingen hur länge man får stanna på en arbetsplats. Schibsted ska varsla över 300 anställda och jag har hört lärare på journalistutbildningen säga att vi ska vara beredda på att hoppa på olika föräldravikariat. 

Under utbildningens första föreläsning hörde jag en gästföreläsare berätta att journalistik är världens roligaste yrke – och det är det verkligen. Men jag skulle även vilja påstå att det är ett yrke utan trygga anställningar.

Emma, 24 år, är journaliststudent på Södertörns högskola och valde att läsa journalistik för att hon alltid har tyckt om att skapa både i bild-och textformat. Hon läser nu sin sista termin och tar examen i sommar. Hon ser relativt optimistiskt på sina framtidsvyer.

Emma tror det är en fördel att hon är mer inriktad på sociala medier och rörligt content. Foto: Privat.

– Jag vet att det är ett tufft klimat att ta sig in i, men eftersom jag riktar in mig mer åt sociala medier-hållet så tror jag att det finns chanser även utanför traditionella journalistiska medier, säger Emma och fortsätter:

– Jag tror det är en fördel för mig att jag inte är så inne på skrivandet och artikel-spåret. Jag är mer intresserad av rörligt content och grafisk design.

Hon berättar att hon aldrig riktigt följt svenska medier och därför inte är villig att flytta från Stockholm för ett jobb. Emma följer främst amerikanska och brittiska medier.

– Jag hade absolut kunnat tänka mig att hamna i London eller liknande, säger hon.

Känner du oro över att eventuellt inte få jobb efter examen?

– Ja, såklart att det finns oro. Det tror jag de flesta känner, säger hon.

Emma förklarar att hon tycker det är svårt att veta när man ska börja söka jobb, eftersom det inte heller är självklart att det finns lediga jobb när hon tar sin examen. 

– Jag känner mig inte orolig över att inte få jobb, utan mer över hur lång tid det kommer att ta, säger hon och fortsätter:

– Förhoppningsvis kan erfarenheterna man får under sin praktik vara meriterande och hjälpa en på vägen.

Reporter

Jonna Ekström, Ung Press

Fler artiklar