Vid Moderaternas tält ber jag Petter Rodebjer (politisk sekreterare för Gotlandsmoderaterna, ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden) om en intervju, som då svarar att han är villig att ställa upp, men är trött i huvudet och därför måste repetera deras politik, innan han försvinner in i tältet för att hämta en broschyr från Moderatkvinnor. 

Rodebjer beskriver Moderaternas jämställdhetspolitik som “konkret och välutvecklad” och menar att den handlar “mindre om symboliska frågor och att vi vågar ta i alla frågor som har med jämställdhet att göra”. 

När jag ber honom förklara vad det betyder mer konkret öppnar han broschyren och bläddrar fram förslag såsom arbetslinjen, alltså att sänka skatten mest för de med låga inkomster för att “arbete ska löna sig”. Han läser också upp att man vill utbilda fler barnmorskor, modernisera abortlagstiftningen, bekämpa hedersförtryck genom både förebyggande arbete och hårdare straff, samt höja straffen för sexualbrott. I både den broschyren och på Moderaternas hemsida står det att moderaterna vill främja den ekonomiska jämställdheten, exempelvis genom att utöka rutavdraget eftersom att “på så sätt få fler att köpa in avlastning för det obetalda hemarbetet […] just nu är det ju inte helt jämställt i Sverige och det är flest kvinnor som gör det mesta av det. Så om man kan anlita någon att städa och sådär så får ju kvinnor mer tid över till att arbeta, till exempel”, underlätta att par delar på pensionen, låta pensionen ingå i bodelning, samt öka lönespridningen i den offentliga sektorn.  

Dock kan Rodebjer självständigt svara på vad han ser som det största motståndet mot jämställdhet. Han säger: “Idag känns det som man har olika rättigheter baserat på vilken hudfärg man har, om man är en vit person då har man stora rättigheter, då ska man vara ungefär, då ska man vara jämlik med män, men om man kommer från ett annat land då kan det plötsligt vara accepterat med någon slags hedersförtryck, där man inte får tycka och tänka vad man vill, det är som det är en skillnad på medborgare”. 

Även frågan om varför Moderaterna på sin hemsida uppger att de endast vill ha föräldrapenning för full sysselsättning besvarar han självständigt, även om han inleder med att säga “Det har inte jag ett jättebra svar på”, men fortsätter ändå genom att säga: “Problemen med de här bidragen, om det är väldigt generösa barnbidrag så kan det vara så att kvinnor hamnar utanför arbetsmarknaden, att om du får för mycket pengar för att vara hemma med barnen då går du inte ut i arbetsmarknaden” och att man istället “behöver en bra avvägning, vad är en bra kompensation för att man uppfostrar barnet versus incitament för att kvinnor ska komma ut på arbetsmarknaden”.  Dessa blir de avslutande orden innan jag behöver gå vidare till nästa partitält.

Reporter: Valentina Holm

Fotograf: Elin Nysten/Region Gotland

Fler artiklar