
Nu har året 2025 börjat och vad som kommer att hända geopolitiskt vet ingen. Vi går in i en ny tid, där vi behöver stärka det militära försvaret och det civila försvaret, samtidigt som vi behöver en stabil ekonomi, sjukvård, livsmedelsförsörjning och miljöarbete. Det pågår mycket i omvärlden, med många förhållanden att ta hänsyn till.
Vi har krig i Europa mellan Ukraina och Ryssland, och en skuggflotta som kapar viktiga undervattenskablar i Östersjön. Donald Trump har åter blivit USA president och han önskar att få kontroll över Grönland, Panamakanalen och Kanada. Konflikten fortsätter i Mellanöstern, där huvudaktörerna är Israel, Iran, Hamas och Syrien, och under januari startades fas 1 i vapenvilan mellan Israel och Hamas. Borta i Stilla Havet så flyttar Kina fram sina positioner med nya örlogsfartyg, krigsflygplan och krav på territorium i Sydkinesiska havet. Kina gör även framsteg med AI, halvledare och övervakning. Hemma i Sverige hotas vi, likt andra länder, utav hybridkrigföring, cyberattacker, påverkningskampanjer och polarisering. Sverige är numera Nato-medlem och har under januari skickat ett militärt förband till Lettland.
I mitten av januari genomfördes konferensen Folk och Försvar i Sälen. Folk och Försvar är en konferens där representanter från olika delar av det svenska samhället möts för att samtala om försvars- och säkerhetsfrågor. På plats hade vi Kungen, Statsministern, ministrar, kända mediepersoner och ledare från olika aktörer i samhället, som exempelvis Försvarsmakten, Röda Korset och Svenskt Näringsliv.
Huvudaktiviteten under konferensen var att man lyssnade på olika talare, seminarier och panelsamtal. Mellan talarna och samtalen så fanns det pauser där man kunde nätverka och socialisera sig med olika ledare. Under konferensen så handlade diskussionerna om ledarskap, krisberedskap, stärkandet av civilsamhället, upprustning av militären, globalt samarbete, Ukraina, Ryssland, Kina, Israel, Iran, Europa, USA, Nato, forskning, sjukvård, ekonomi, hot mot Sverige och fredsbyggande i framtiden.
Vad från Folk och Försvar är då relevant för ungdomar?
Flera av oss minns Folk och Försvar 2024, då Carl-Oskar Bohlin sa “det kan bli krig i Sverige!”.
Uttalandet blev viralt och många unga människor och barn blev oroliga över ministerns budskap.
I år så gick regeringen ett steg till, då Statsministern sa “Sverige är inte i krig, men det råder inte heller fred”.
Läget är allvarligt och det är lätt som ung att bli orolig över de starka orden. Sveriges minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, säger att om man som ung känner sig orolig över vad man hör eller ser i olika medier, så ska man prata med en vuxen.
Bohlin säger också att man kan söka sig till Sveriges 18 olika frivilliga försvarsorganisationer för att stärka sin egen trygghet och bidra till ett starkare Sverige. De flesta av de 18 frivilliga försvarsorganisationerna har ungdomsverksamhet för dig under 18 år. Exempel på organisationer är Röda Korset, Sjövärnskåren och Frivilliga Radioorganisationen.
Det vi också kan ta med från Folk och Försvar var att Bohlin ville att civilplikten skulle återinföras, vilket innebär att om man är över 18 år och ung så kan man bli pliktad att tjänstgöra för staten Sverige. Civilplikten kan innebära att man då under begränsad tid måste jobba som brandman, räddningsarbetare, sjukvårdspersonal eller liknande. Civilplikten är väldigt lik värnplikten, men att man istället för att jobba inom militären jobbar med civila uppgifter.
Avslutningsvis så kan vi i skolan se ut genom fönstret och gissa vad som kommer ske under 2025. Det vi lärt oss från Sälen är att läget är allvarligt och att vi behöver varandra, hjälpa varandra och stärka vår gemensamma trygghet, det finns goda möjligheter att engagera sig för ett starkare Sverige.
Reporter
Milan Lundin