Under årets Europaparlamentsval, kommer förstagångsväljare – det vill säga de som har fyllt 18 år sedan det senaste riksdagsvalet, att utgöra lite över sju procent av de som har rösträtt. Det är en högre andel jämfört med 2019 års val, men lägre än tidigare Europaparlamentsval under 2000-talet.
Av de ungefär 560 000 förstagångsväljarna är det 200 000 som inte hade rösträtt i det allmänna valet år 2022 och därför kan komma att rösta för första gången i år.
När det är dags för ens första val kan det kännas överväldigande med all information och det ansvar som kommer med att rösta. Det kan vara svårt att uppfatta vad de olika partierna står för och hur man navigerar genom informationsflödet.
Det är särskilt svårt att vara förstagångsväljare, eller väljare över huvud taget, när det kommer till att rösta i Europaparlamentsvalet. Ett val som inte får i närheten av samma uppmärksamhet eller utrymme i media, som exempelvis riksdagsvalet.
Som ung kan det vara svårt att sympatisera med ett parti eller en kandidat, när frågor som rör unga ofta inte prioriteras lika mycket som andra frågor på dagordningen.
Man bör ge sig själv tiden till att reflektera över vilken politik man vill se bli driven i EU, vilka kärnfrågor man har och försöka lista ut vilket parti som bäst representerar dig och dina värderingar. Chansen finns att man även kan hitta en kandidat som tilltalar en, då finns det möjlighet att ge en kandidat ett personkryss.
Att hitta ett parti eller en kandidat som man håller med till hundra procent är omöjligt, så det gäller att identifiera vilka frågor man prioriterar.
Alla partier har valmanifest och politiska program där man kan läsa sig till var partierna står i olika frågor. Ifall man anser de svårlästa så kan man göra olika valkompasser som exempelvis: SVT, Aftonbladet, Di, Företagarna, Naturskyddsföreningens valkompass för klimat och natur, Aktuell Hållbarhet, eller – KFUM Sverige m.m.
Här kommer en sammanställning av riksdagspartiernas kärnfrågor i EU, som är baserade på deras valmanifest, uttalanden och deras kandidater som är under 30 år.
Centerpartiet
Centerpartiet anser att vi måste skydda EU mot både inre och yttre antidemokratiska krafter, genom att använda sig av sanktioner och handelsrestriktioner mot länder och kunna utesluta icke-demokratiska medlemsländer. Vi behöver säkra kvinnors och minoriteters rättigheter. Arbetet för att miljö, klimat och energiomställning måste skalas upp för att kunna garantera klimatneutralitet år 2050.
Unga kandidater
Elsie Gisslegård, 23 år, Norrköping, Student
Julia Algotsson, 27 år, Umeå, Civilekonom
Hugo Peterson, 22 år, Göteborg, Kommunikatör
Nora Karlsson, 25 år, Uppsala, Masterstudent
Hampus Rydahl, 28 år, Solna, Politisk Sekreterare
Antoni Wegemo, 22 år, Lund, Juriststudent
David Säll, 24 år, Sundsvall, Kommunikatör
Kristdemokraterna
Enligt kristdemokraterna behöver makten gå till medlemsstaterna, frågor som vård, arbetsmarknad och socialförsäkring ska inte EU bestämma om utan istället fokusera på frågor kopplat till fred, frihet och frihandel. De vill arbeta för att EU skärper reglerna för sociala medier, begränsa användartiden, ökar föräldrakontrollen och underlättar för en bättre övervakning av användningens hälsoeffekter. Det behövs investeringar i ny kärnkraft och Frontex behöver utökas.
Unga kandidater
Stefan Sarmes, 25 år, Stockholm, Förbundsordförande KDU
Ronja Brusell Strid, 29 år, Sundsvall, Gruppledare
Lukas Forsberg Bernevång, 25 år, Örebro, Jurist
Mathias Bengtsson, 26 år,Gagnef,Riksdagsledamot
Miriam Lilja, 29 år, Lerum, Nationalekonom
Lucas Svärd, 24 år, Stockholm, Teolog
Liberalerna
Liberalerna vill fördjupa och utöka EU-samarbetet och ser i framtiden en vision om ett federalt Europa. Att stötta länder som ansökt om medlemskap i EU är en självklarhet, de tror på att vi behöver mer samarbete mellan länder, inte mindre. En europeiskt motpart till FBI behövs bildas för att skydda oss mot terrorism, internationell brottslighet och yttre hot. Klimatskadliga utsläpp måste upphöra och jordbruket ställa om för att förhindra klimatförändringar.
Unga kandidater
Simona Mohamsson, 29 år, Göteborg, Masterstuderande
Erik Berg, 25 år, Uppsala, LUF-ordförande
Johanna Wyckman, 28 år, Linköping, Nationalekonom
Anton Sjöstedt, 30 år, Arvika, Lärare
Edvin Mårtenson, 19 år, Täby, Studerande
Hannes Snabb, 26 år, Bollnäs, Lärare
Alex Nilsson, 25 år, Umeå, Statsvetare
Maja Nilsson, 18 år, Kalix, Studerande
Jonathan Törnstrand, 20 år, Eskilstuna, Studerande
Miljöpartiet
För Miljöpartiet är klimatfrågan vår tids stora ödesfråga, de anser att de beslut som tas idag avgör vilken planet kommande generationer kommer att leva på. EU behöver arbeta mot en ambitiös klimatpolitik, en human migrationspolitik och stärka kvinnors och HBTQ-personers rättigheter. EU ska verka för permanent vapenvila i Gaza och underlätta för en hållbar tvåstatslösning.
Unga kandidater
Aida Badeli, 28 år, Stockholm, Kommunikationsstrateg
Wanja Kaufmann, 27 år, Stockholm, Pr-konsult
Rebecka Forsberg, 25 år, Göteborg, Språkrör Grön Ungdom
Leon Mc Manus, 23 år, Göteborg, Språkrör Grön Ungdom
Anton Bylin, 23 år, Stockholm, Språkrör Gröna Studenter
Hanna Bergwall, 28 år, Stockholm, Jurist
Max Bonnier Eklund, 25 år, Göteborg, Göteborg
Jesper Olsson, 29 år, Malmö, Statsvetare
Moderaterna
Moderaterna vill att konkurrenskraften behöver säkras och regelbördan för små- och medelstora företag behöver minskas för att utveckla den inre marknaden, medan vi ökar frihandeln genom handelsavtal. De vill att vi behöver ta kontroll över unionens yttre gränser och värna om den fria rörligheten för medborgare. Det krävs mer samarbete kring migration och säkerhet, enligt Moderaterna.
Unga kandidater
Filip Dahlöv, 25 år, Filipstad
William Elofsson, 29 år, Gävle
Alice Landerholm, 21 år, Strängnäs
Adam Rydstedt, 28 år, Hudiksvall
Elvira Löwenadler, 23 år, Borås
Viktoria Sköld, 26 år, Stockholm
Ida Skogström, 28 år, Härnösand
Socialdemokraterna
Socialdemokraterna anser att vi måste stå för sammanhållning i EU och värna om demokratiska värden. Vi måste säkerställa att EU:s medlemsländer och kandidatländer lever upp till grundläggande demokratiska värderingar. Ta hårdare tag mot arbetslivskriminalitet, värna om svenska jobb och stå upp för svenska kollektivavtal. De anser att vi behöver mer rättsligt samarbete emot gränsöverskridande brottslighet och skärpa EU:s klimatmål fram till 2040.
Unga kandidater
Lisa Johansson Nåbo, 29 år, Sundbyberg, förbundsordförande SSU
Emma Fastesson Lindgren, 28 år, Stockholm, Skateboardaktivist
Diana Ghafour, 27 år, Stockholm, Projektledare
Samuel Ablahad, 18 år, Eskilstuna, Student
Sverigedemokraterna
Sverigedemokraterna vill stoppa klåfingrigheten i EU, bygga murar mot länder utanför unionen samt stänga moskéer som sprider antidemokratiska och våldsbejakande budskap. Asylprocessen ska flyttas utanför EU och man ska varken ha rätt till uppehållstillstånd eller bidrag ifall man illegalt tar sig in i Europa. För att stoppa finansieringen av islamism så måste bidragsregler skärpas. På sikt bör Sverige även lämna EU, då Sverigedemokraterna anser att vi ger mer än vad vi får tillbaka.
Unga kandidater
Gabriel Kroon, 27 år, Stockholm, Hälsoekonom
Linus Nilsson, 28 år, Ekerö, Systemvetare
Emil Eneblad, 23 år, Uppsala, Juriststudent
Ronja Kullinger, 22 år, Surahammar, Ingenjörsstudent
Denice Westerberg, 21 år, Solna, Politisk Sekreterare
Axel Hugosson, 23 år, Lund, Juriststudent
Pär Augustsson, 27 år, Ljungby, Industriarbetare
Rebecka Rapp, 23 år, Borås, Statsvetare
Tindra Forsberg, 22 år, Upplands Väsby, Statsvetare
André Nord, 26 år, Karlshamn, Statsvetare (Fil.Kand)
Kevin Sahlin, 23 år, Sundsvall, Politisk Sekreterare
Vänsterpartiet
Vänsterpartiet tror att vi måste fokusera på klimatet, en tryggare arbetsmarknad och välfärden. De vill minska överstatligheten inom EU för att ge medborgarna mer inflytande och se till att politiken prioriterar människors välfärd och klimatet före företagsintressen. I EU vill de öka samarbetet kring gränsöverskridande kriminalitet och skatteflykt. Det krävs ett nytt fokus bort från marknadsliberalismen för att adressera klimatkrisen och säkerställa en rättvis utbildning och bostäder för alla.
Unga kandidater
Joel Grimborg, 19 år, Falun, Timvikarie
Siri Hasting, 28 år, Karlstad, Samhällsanalytiker
Linnea Bengtsson, 23 år, Kristianstad, Kurator
Richard Deichmann, 29 år, Kalmar, Ombudsman
Reporter
Olivia Karlsson Lexberg, Ung Media Väst