I ett kort poddavsnitt lär vi känna Ung Vänsters förbundsordförande Henrik Malmrot. Han berättar om varför han började engagera sig, om Ung Vänsters syn på utvisningarna till Afghanistan och om skillnaderna mellan Ung Vänster och deras moderparti Vänsterpartiet.

Jag börjar min första dag på Almedalsveckan med att spela in ett avsnitt till Ung Press podcast Ung i Almedalen. Det är Ung Vänsters förbundsordförande Henrik Malmrot som är först ut i poddserien.

Henrik och jag sätter oss i ett av Almedalsbibliotekets grupprum. I söndags, på Vänsterpartiets dag, höll Henrik tal som representant för Ung Vänster. Han pratade framförallt om sin syn på världen. Det är de som tycker som Ung Vänster som är normala och världen som är konstig, sa Henrik i sitt tal.

I talet nämner Henrik även utvisningarna till Afghanistan, så jag passar på att fråga honom om det.

– Det sjuka är ju att Utrikesdepartementet avråder svenskar från att åka dit för att det är alldeles för farligt, men man tycker att de här 17-åringarna som man skriver upp i ålder – dem kan skickas till Afghanistan, dem kommer att klara sig.

Innan vi avslutar vill jag veta mer om likheter och skillnader mellan Ung Vänster och Vänsterpartiet. Henrik förklarar att Ung Vänster och deras moderparti har en hel del gemensamt. Både Ung Vänster och Vänsterpartiet är feminister, anti-rasister och socialister men Ung Vänster väljer själva vad de tycker i olika frågor, men eftersom de har lika värderingar så tycker de även lika i de flesta frågor.

– Jag tycker att vi är bättre feminister och socialister, säger han men tillägger att Vänsterpartiet antagligen tycker att det är dem som är bättre, men en sak är nog båda överens om, Ung Vänster är mer radikala.

Intervjun med Henrik Malmrot ingår i poddserien ”Ung i Almedalen”, som produceras av Ung Medias Almedalsredaktion i syfte att lyfta företrädare från de politiska ungdomsförbunden. Lyssna på podden via Soundcloud här, eller sök på ”Ung i Almedalen” i iTunes.

Fler artiklar