Politikerna vill inte missa en enda chans till att locka fler väljare. De presenterar konkreta förslag för förbättringar, knackar dörrar för att möta väljare och deltar i mingelfester för att visa att de är den ensamma fisken i vattnet. Men rädslan om att tappa makten till högerextrema och migrationskritiska partier är stor bland etablerade partier. 

Ylva Johansson (S) arbetsmarknadsminister lägger välfärden högst i agendan och tycker varken alliansen eller rödgröna ska få föra en egen majoritet efter valet, hon vill se överenskommelser över blocken och inte ge något inflytande till SD efter valet. Hon anser att väljarna inte vill ha ett samarbete med Sverigedemokraterna heller, utan att de vill ha ett samhälle som håller ihop.

Överdrivning i valkampanjer förvirrar journalister att se skillnaderna mellan arbetsmarknadsministern och dörrknackare.


Ylva Johansson har tidigare pratat om svenska värderingar och vikten av att nå ut budskapet till nyanlända och ensamkommande ungdomar. Vi frågade om regeringen har gjort något konkret för att nå ut budskapet till målgruppen, Johansson säger att de inte gjort vad som behövs.
– Vi har inte gjort tillräckligt för att deltagarna som går i samhällsorientering tycker att de har för lite tid och utrymme för att prata om värderingar som präglar Sverige organiserat.
Hon förklarar även att ett nytt uppdrag är givet till för att omarbeta och ge mer tid åt samhällsorientering så att de får mer utrymme till det som är mest grundläggande och det som skiljer Sverige från länder de nyanlända ungdomarna kommer ifrån.

Migrationssamarbetet mellan EU-länder ser inte ljust ut. Arbetsministern tycker inte att Sverige ska sticka ut vad gäller migrationen.
– Alla kommuner bör ta sitt ansvar att ta emot nyanlända, kommenterar Ylva Johansson.
Ungdomsarbetslöshet ligger på lägsta nivå sedan 2014 och regeringen har lyckats med sin 90-dagars arbetsgarantilöfte bekräftar Johansson. 

Under hennes seminarium passar hon även på att önska landslaget lycka till och säger att hon hoppas att Sverige går vidare till kvartsfinal. Det gör vi också!

Shaban Alizadeh och Hussein Akbari

Fler artiklar