Reporter Viktor Matic intervjuade Paulina Brandberg, Sveriges jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister, för att diskutera vilka initiativ och åtgärder regeringen tar för att förbättra arbetsmiljön för unga och ungdomsarbetslösheten.
När frågan ställs om vad regeringen gör för att göra arbetsmiljön mer säker för ungdomar, påpekar Brandberg att det är samma regler för unga som vuxna inom arbetsmiljöfrågorna. Däremot ser de vissa risker som är större bland unga jämfört med äldre. Risker som exempelvis att man har sämre nivå av omdöme, eftersom unga har mindre arbetslivserfarenhet, vilket gör att unga tar större risker när det gäller användning av skyddsutrustning inom områden som till exempel bygg- och anläggningsarbete och hotell- och restaurangbranschen. Den åtgärd som regeringen gör för att sänka arbetsmiljörisker för unga, är att Arbetsmiljöverket under 2024 ska genomföra inspektioner inom verksamheter där det finns många unga.
För att minska stress och utbrändhet bland unga på arbetsmarknaden, har myndigheten för arbetsmiljökunskap tagit fram informationsmaterial riktat till ungdomar och Brandberg betonar även hur viktigt det är för arbetsgivare och fackförbund att informera unga om deras rättigheter i arbetslivet.
När frågan ställs om vad regeringen gör för att se till att unga män och män generellt tar jämställdhetsfrågan mer seriöst, svarar Brandberg med att alla i samhället måste kämpa mer för att se till att alla inkluderas i jämställdhetsfrågan – såväl män som kvinnor. Brandberg betonar att män ska känna ett större ansvar inom jämställdhetsfrågan, att kvinnor ska vara mer inkluderande och inte lägga skulden på män för att de inte är lika engagerade i jämställdhetsfrågan.
För att fördjupa sig ännu mer inom dessa frågor intervjuar vi riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson för Liberalerna, Camilla Mårtensen, för att fråga vilka initiativ regeringen har tagit för att minska ungdomsarbetslösheten och vad hon skulle rekommendera att unga gör för att förbättra sina chanser på arbetsmarknaden. Liberalerna har drivit igenom ett förslag i riksdagen där man har skapat fler sommarjobb för att förebygga ungdomsarbetslösheten. Förslaget innebär att 130 miljoner kronor tillförs i vårändringsbudgeten för att möjliggöra upp till 15 000 nya sommarjobb och 2000 fler yrkesutbildningsplatser.
För att vara framgångsrik i dagens arbetsmarknad framhäver Mårtensen att det viktigaste man kan göra är att gå ut gymnasiet. Hon rekommenderar även att man tar en yrkesinriktad linje på gymnasiet, för att på så sätt komma direkt in på arbetsmarknaden samtidigt som man får chansen att sedan kunna läsa vidare på högskola vid en annan tidpunkt i livet, eftersom yrkesinriktade linjer även är högskoleförberedande.
När frågan ställs om varför 17-20 åringar har svårt att få jobb, svarar Mårtensen med att ungdomar har för lite arbetslivserfarenhet, men att man genom ett bra nätverk kan få det klivet in på arbetsmarknaden som krävs för att sedan kunna arbeta sig uppåt på arbetsmarknaden.
För att få ett starkare kliv in på arbetsmarknaden rekommenderar Mårtensen att man startar UF-företag på gymnasiet, som Mårtensen gärna ser att fler rektorer och skolor bjuder in till. Hon betonar att den erfarenhet som man får av att driva ett UF-företag är viktigt, även fast det UF-företaget kanske inte blir framgångsrikt.
Sammanfattningsvis har regeringen tagit initiativ för att de vill förbättra ungas arbetsmiljö genom att göra rapporter om arbetsmiljön i branscher där många unga jobbar, som restaurangbranschen och hotellbranschen.
Anledningen till att 17-20 åringar har svårt att få jobb är eftersom denna åldersgrupp har lite arbetslivserfarenhet enligt Camilla Mårtensen. För att kontra problemet har regeringen försökt att förbättra möjligheterna till fler sommarjobb som i sin tur kan leda till heltidsjobb efter sommaren. Mårtensen betonar även hur viktigt det är att man har ett nätverk och detta nätverk får man enklare genom att till exempel sommarjobba.
Se intervjuerna med Paulina Brandberg och Camilla Mårtensen här:
Reporter
Viktor Matic, Ung Media Stockholm