Frida Jansson är 20 år och engagerad i Liberala ungdomsförbundet. Hon beskriver sig som liberal debattör men ändrar sig.
– Det låter så himla töntigt.
Jag träffar henne på en restaurang i Visby. Vi inleder samtalet med att prata om att Nordiska motståndsrörelsen är i Almedalen i år.
– Yttrandefriheten måste vara absolut, även om det är fruktansvärt, säger Frida.
– När det handlar om att uttala sig och demonstrera måste de få göra det – då får man ordna motdemonstrationer istället. Det blir så svårt om vi börjar tumma på yttrandefriheten någonstans. Däremot vet jag inte om vad jag tycker om det är nödvändigt att de är här i Almedalen. Speciellt med den växande antisemitismen i Sverige. Det stänger ute andra. Att människor är rädda för att vara här och driva opinionsbildning är ett enormt problem och urholkar syftet med Almedalsveckan.
Frida Jansson har varit aktiv i LUF, Liberala Ungdomsförbundet, länge. Idag är hon vice ordförande för LUF Skåne och driver dessutom LUF:s Twitter tillsammans med några andra från förbundet.
– De flesta från LUF skulle nog svara att de började engagera sig för att de kände en stor vrede över människors ofrihet. Jag känner en enorm vrede över människors ofrihet men så var det inte för mig. Egentligen tror jag att alla unga känner ett stort samhällsengagemang. Att det blev LUF var lite av en slump. Jag hade kompisar som var med där som drog dit mig och behovet av ett sammanhang är nog stort för alla, oavsett om det är ett innebandylag, en teatergrupp eller ett politiskt ungdomsförbund. När jag gick med definierade jag mig nog inte som höger.
Hur mycket har det påverkat din syn på politik? Är risken inte stor att indoktrineras mycket i ett ungdomsförbund?
– Ja, absolut. Man presenteras för en världsbild och för problembeskrivningar som bekräftar och matchar den, men så är det alltid, det kan vara lika mycket så i ett kompisgäng eller på en skola. Däremot exponeras man mycket för andra människors åsikter hela tiden. Indoktrinering bygger på att man isolerar sig, och det är svårt att vara isolerad.” Vi beställer in varsin bryggkaffe med mjölk och jag frågar om Fridas syn på moderpartiet Liberalerna.
Vad håller du med om och vad håller du inte med om? Vilka förändringar vill du se?
Frida förklarar att hon tycker att Liberalerna är ett bra parti men hon vill att Liberalerna ska fokusera på att sänka skatten, gå med i NATO och stärka försvaret.
– Senast Sverige hade en stor skattereform var på 90-talet. Den senaste veckan har jag läst kanske tre debattartiklar som handlar om att vi måste ha en ny skattereform – och det är jättebra. Vi behöver en blocköverskridande skattereform. Varför pratar inte Liberalerna mer om det? Varför är vi inne och grejar med ett ämne som ”svenska värderingar”?
Dessutom tycker hon att det var konstigt att ”lag och ordning” var ett ämne i senaste Agenda-debatten.
– Det har aldrig varit uppe innan. Vad är det för ämne? Vem ska vara emot det? Det är som att man på ett väldigt luftslott-igt sätt målar upp en fiende som inte finns. Vi ska prata mindre om ’lag och ordning’ även om vi såklart kan prata om rättssäkerhet och straff.
Så vad behövs göras enligt dig?
– Vi behöver mecka lite i skattesystemet, sänka skatten på inkomster och införa en ny fastighetsskatt – att alliansen avskaffade den var ett misstag. Dessutom borde vi höja skatten på viss konsumtion och sänka bolagsskatten. Ett generellt problem idag är att vissa politiker verkar tro att man kan vrida tillbaka tiden till småländsk by 1960. Vi kan inte ha kvar synen på världen som den var förr, vilket är problemet med både vänstern och SD. De kan hålla på hur mycket som helst med att vilja höja skatt på förmögenhet som vi hade förr, men folk kommer bara flytta pengarna utomlands. Det funkar inte att tro att Sverige är en ö skilt från resten av världen.
Vi kommer in på regeringsfrågan och jag undrar vad Frida tänker om det.
Vad tror du kommer hända i svensk politik? Vilka kommer kunna regera nu när Sverigedemokraterna blivit så stora?
– Jag säger att det såklart inte går att veta i nuläget men att det pratas om att tiden för svensk blockpolitik är över nu när inget av blocken har en majoritet. Efter valet 2014 gick ju de rödgröna och Alliansen tillsammans för att kunna få igenom en budget i syfte att utesluta SD, sen bröts den överenskommelsen och Moderaterna är idag villiga att bjuda in SD till det politiska samtalet.
Trots att Sverigedemokraterna är Sveriges näst största parti ser Frida Jansson ganska positivt på framtiden.
– Faktum är att det går ganska bra för liberaler. I Sverige med Sverigedemokraterna och i USA kanske det inte går strålande men om man tittar på Frankrike, hur det gick för Macron som president och framför allt hur det ser ut i franska parlamentet så ser det ljust ut. I länder som Irland, Tyskland och Nederländerna går det bättre för liberaler och bara det att det gick så dåligt för UKIP i Storbritannien är ju positivt. Jag tror på något sätt att det finns en gräns för hur mycket stöd den typen av partier kan få. Sverigedemokraterna är inte vilket parti som helst, ingen står och velar mellan om den ska rösta på t.ex. Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna. Ingen resonerar så. Det är det som är det positiva med ideologi – om man har ett väldigt ideologiskt klimat blir det mycket större politiska klyftor och det gör att man inte hoppar så mycket mellan partier. Det har ju såklart också negativa sidor men ur det perspektivet är det bra. Det ska inte vara så att man lätt kan gå från att ha röstat på Liberalerna i ett val till att i nästa rösta på Sverigedemokraterna. Liberalerna och Sverigedemokraterna är antiteser. I så fall är man inte en ideologiskt styrd person. Sen röstar folk på Sverigedemokraterna för att de känner oro och då får man ta det på allvar, jag tror inte på att stänga ute Sverigedemokraterna från debatten eller blockera dem från att komma in på skolor.
Frida berättar att hon är stolt över att Liberalerna tydligt tagit avstånd från samarbete med Sverigedemokraterna.
– Det är också något bra med Liberalerna till skillnad från Centerpartiet som inte varit lika tydliga i den frågan. Jan Björklund har sagt att det i värsta fall blir en budgetförhandling mellan Liberalerna, Socialdemokraterna och Centerpartiet och kanske en regering med Socialdemokraterna och Liberalerna. Detta är inget jag vill i första hand då Socialdemokraterna har förstört mycket under den här mandatperioden, men det är bra att jag kan lita på att Liberalerna aldrig kommer att samarbeta med SD och det är också en stor anledning till varför jag tycker att partiet är bra. Så skulle jag nog inte känna om jag var med i Moderaterna.
Frida frågar vad jag tycker och jag svarar att jag tror att en mittenregering skulle kunna förstärka bilden av Sverigedemokraterna som det enda oppositionspartiet. Hon håller med.
Vad tänker du om Sverigedemokraternas inflytande över Socialdemokraterna och Moderaterna?
– Det är fruktansvärt tråkigt att Sverigedemokraterna haft ett så stort inflytande. Däremot svårt att vara ett stort parti”. Stora partier är mer beroende av de väljare som rör sig över det politiska spektret, och det har gjort att både Socialdemokraterna och Moderaterna vikt sig mer för Sverigedemokraterna än till exempel Vänsterpartiet, Liberalerna och Centerpartiet, menar hon.
– Jag tycker dock att det var väldigt fel att Alliansen bröt ut saker ur budgeten precis som Socialdemokraterna gjorde 2013 för att få igenom den. Om väljarna hade velat ha en alliansbudget hade de röstat på Alliansen. De vill inte ha det. Varför ska vi gå in och hindra den politik som röstats fram? Det är tråkigt, jag tror inte att budgeten är bra för Sverige men den måste få gå igenom och så får vi hoppas på att göra ett bättre val 2018.
Vad tror du kommer krävas för att Alliansen ska göra ett bättre val?
– LUF och högern måste marknadsföra sig precis som vänstern gjort. Att vara vänster är en livsstil som också är lättillgänglig för människor. Det är lätt att relatera till och dessutom finns det en hel kultur kring till exempel hur man klär sig. Det är lätt på ett annat sätt än för högern där man måste stå och stryka en skjorta och ha en ful kostym. Dessutom ses det som sympatiskt även om vänsterns ideologi inte nödvändigtvis är det. Det beror på att de har lyckats att marknadsföra sig själva på ett effektivt sätt.”
Högern saknar också en ödmjukhet som vänstern har, menar Frida.
– Det går inte att få med unga med approachen att ”jag är en duktig person som hindrats hela mitt liv av jantelagen men är så himla kompetent” och så alienerar man sig från resten, medan det egentligen handlar om idéer, tankar och uppfattningar om samhället.
Frida Jansson fortsätter med att förklara att vänstern också har en aktivistisk ådra som högern saknar och att det finns en uppfattning om att högern skriver debattartiklar istället för att demonstrera, men att de faktiskt måste ut på gatorna.
– Vi kommer aldrig få med oss en majoritet om vi fortsätter på det spåret. Då blir det en otillgänglig och töntig rörelse och de som blir en del av den blir bara en del av den.
Däremot är hon noga med att betona att inte politiken ska förändras utan bara hur de marknadsför sig.
– Vi måste bredda oss och bli mer tillgängliga. Det är lätt att säga men det jag menar är att vi måste ta det lugnt med kostymerna. På samma sätt som att alla är vänster när de är barn för att det känns snällt så ska det vara lättillgängligt på det sättet i kombination med att vi måste bli mer pålästa inom ungdomspolitiken. Det är ganska lätt att stå i en debatt och prata om att sänka skatten och när man skrapar lite på ytan så finns det kanske inte så mycket argument. Det leder till ett lägre förtroende. Jag vill se mindre politiska klyschor och mer kompetens.
Och nu till sista frågan: Vad är dina bästa Almedalen-tips?
– Det är att följa LUF på Twitter och att snylta skiten ur alla seminarium och event.