Har du någonsin undrat vad som krävs för att bli journalist? Molly Frykholm från Ung Media intervjuar fyra journalister som befinner sig på Almedalen. De ger tips och tricks för hur du blir journalist!

Yasmine Winberg, Resumé, chefredaktör

Vad heter du och vilken redaktion jobbar du för?

Yasmine Winberg jobbar som chefredaktör på Resumé.

Varför började du jobba som journalist?

Yasmine berättar att hennes intresse började redan som liten, när hon kollade på TV-programmet Hjärnkontoret. Programmet fick henne att ställa många frågor.

Jag ställde massor med frågor under programmet till min mamma, jag var väldigt nyfiken hur saker funkar. Hon orkade inte med mina frågor längre så hon sa:Vet du vad när du blir stor så kan du bli journalist, så får du ställa alla frågor till folk som kan. För jag kan inte svara på dina frågor.

Det var första gången hon minns att hon ville bli journalist. 

Vad är det bästa med att jobba som journalist?

Yasmine tycker det bästa med att jobba som journalist är att man lär sig mycket, bidrar till samhället på ett väldigt konkret sätt. Att det är extremt kul och lyxigt att få jobba med journalistik nu.

Nu är det första gången på länge som vi kan ta betalt för journalistiken på ett bra sätt digitalt och det gör att det är möjligt att göra mer kvalitativ journalistik än tidigare när det var annonsör investerat.

Vad har du för tips för unga som vill bli journalister?

Mitt tips är att visa framfötterna och visa att man verkligen vill och är engagerad i journalistiken som yrke och i arbetsuppgifterna tidigt.

Om du säger ja till allt kommer du säkert gå på lite minor, saker blir inte alltid som man har tänkt sig och som man vill. Men om du vågar säga ja till allt kommer det också öppnas dörrar för ytterligare kliv i karriären väldigt fort.

Hon tipsar om att man ska hitta ett specialområde. Yasmine läste PR och information först och sedan journalistik. Därav kunde hon para dem ämnena på Resumé som bevakar PR-branschen.

Det är en jättebra väg oavsett om du vill bli krimreporter, läs kriminologi då, typ en termin så du verkligen kan gå in från början och vara fokuserad på ditt område.

Reporter: Molly Frykholm

Fler artiklar