Har du någonsin undrat vad som krävs för att bli journalist? Molly Frykholm från Ung Media intervjuar fem journalister som befinner sig på Almedalen. De ger tips och tricks för hur du blir journalist!

Jan Söderström, Aktuellt i politiken

Vad heter du och vilken redaktion jobbar du för?

Jan Söderström är journalist för Aktuellt i Politiken. I denna intervju berättar han om hur det kan vara svårt att ta sig in i branschen men delar med sig tips om hur man blir en duktig journalist.

Varför började du jobba som journalist?

Jag har varit intresserad av det redan när jag gick på gymnasiet, sedan hade jag en tjejkompis som sökte in på Magisterskolan och då bestämde jag mig, hon gick något år där och jag tyckte att det lät intressant så då sökte jag in där. Det här var ju på början av 90-talet.

Vad är det bästa med att jobba som journalist?

Det bästa med att vara journalist är att man får ta del av väldigt många människor, lyssna, höra vad de säger. Att möta människor i olika miljöer som man annars inte hade träffat annars, och få direkt kontakt med olika händelser och skeenden i samhället.

Vad bevakar du på Almedalen?

Jag bevakar de stora partiernas pressträffar och talen, det är det huvudsakliga.

Vad har du för tips för unga som vill bli journalister?

I dag finns det möjligheter att själv skapa, skriva och jobba som journalist utan att man får betalt. Jag skulle försöka, genom sociala medier, visa att jag är aktiv och att min röst är hörd, bevaka och skriva om frågor man är intresserad av. Det är ett sätt att visa att man är ambitiös, att man skapar sina egna arbetsprover. Det kan vara svårt att komma in på redaktionen idag såklart eftersom det är så många intresserade. Det är väl det svåraste idag. En fördel är att specialisera sig på ett område som man är intresserad av så att man blir duktig på det. Viktigt att visa sin ambition när man sedan söker vidare på det.

Reporter: Molly Frykholm

Fler artiklar