Har du någonsin undrat vad som krävs för att bli journalist? Molly Frykholm från Ung Media intervjuar fem journalister som befinner sig på Almedalen. De ger tips och tricks för hur du blir journalist!
Vad heter du och vilken redaktion jobbar du för?
Emil Scorder jobbar för Dagens Medicin som är en branschtidning för sjukvård.
Varför började du jobba som journalist?
Emil berättar om hur han började som statsvetare, han började sedan på sin master. Han visste inte vad han ville använda utbildningen till så han började som redaktör på ett studentmagasin i Uppsala vilket gjorde att han blev intresserad av journalistik igen. Han hade funderat på det när han var yngre och då kom han på att han skulle kunna göra det här.
Jag fick sommarjobb på en lokal redaktion på Söderhamns Kuriren. Efter det ville jag velat köra vidare på det för att jag trivdes så bra i reporterrollen.
Vad är det bästa och sämsta med att jobba som journalist?
Bästa är omväxlingen, jag blir ganska lätt uttråkad om jag får jobba längre med en och samma grej. Jag gillar att man skriver, man jobbar på med en sak, sedan kommer något nytt ganska omedelbart. Sedan får man jobba med flera saker på en och samma dag. Det är väldigt roligt att få åka ut på jobb.
Sämsta är att det kan vara väldigt stressigt ibland också beroende på vilken redaktion du jobbar med och vilken typ av journalistik, jag har jobbat som deskreporter på Expressen, det kan vara väldigt stressigt. Mycket texter som ska skrivas, det är ett high pace environment.
Vad bevakar du på Almedalen?
Jag är sjukvårdsjournalist, min nuvarande roll och i och med det bevakar vi mest seminarium, andra samtal som rör hälso sjukvården. Vi väljer det som vi tycker låter mest intressant, kollar läget och skriver något på det.
Vad har du för tips för unga som vill bli journalister?
På tidningar som Georg jobbat på exempelvis Dagens Industri och Finans tidningen, berättar han om hur de inte tog in någon som hade journalistutbildning utan bara ekonomer som hade koll på ekonomi som fick skriva.
Det är många som går på journalistkandidaten. Det har jag inte gjort alls, och jag skulle gärna vilja plugga någon journalistik. Jag känner många som har gjort det, eller läst samhällsvetenskaplig kandidat och sen har de läst ett års journalistikmaster. Den lösningen är väldigt smart då får man en bra kunskapsgrund inom samhälle.
Reporter: Molly Frykholm