Har du någonsin undrat vad som krävs för att bli journalist? Molly Frykholm från Ung Media intervjuar fem journalister som befinner sig på Almedalen. De ger tips och tricks för hur du blir journalist!

Georg Ebert, Dagens industri

Vad heter du och vilken redaktion jobbar du för?

Georg Ebert jobbar som journalist på Dagens Industri, med fokus på deras nyhetsbrev och med inriktning försäkring och energi.

Varför började du jobba som journalist?

Det var en slump, berättar Georg, han började plugga ekonomi på universitetet. Sedan var Georg engagerad i föreningslivet då han var redaktör för ekonomernas tidning. Detta ledde till att han fick jobb på en större redaktion.

Jag var redaktör för ekonomernas tidning på universitetet, de kontaktade mig sedan så fick jag helt otippat jobb på Finanstidningen när den fanns, sedan jobbade jag på finanstidningen ett tag.

Efter det jobbade han som PR-konsult och landade sedan i journalistiken igen.

Vad är det bästa och sämsta med att jobba som journalist?

Georg beskriver jobbet som kreativt, man kan skriva om saker som intresserar en. Man får klura ut hur man ska formulera sig, det känns som ett fritt jobb.

Det bästa är att man får använda huvudet på ett roligt sätt, och sedan om man älskar och skriver som jag råkar göra är det kolossalt bra.

Det som var mindre bra var att man alltid kan jobba. 

Man kan alltid jobba, mitt jobb är där min dator är, då blir det lättare att man jobbar på kvällar eller att man går upp tidigt på morgonen och jobbar.

Vad bevakar du på Almedalen?

Jag bevakar energi, försäkring, pensioner och bank.

Vad har du för tips för unga som vill bli journalister?

På tidningar som Georg jobbat på exempelvis Dagens Industri och Finans tidningen, berättar han om hur de inte tog in någon som hade journalistutbildning utan bara ekonomer som hade koll på ekonomi som fick skriva.

Att man har ett område man är väldigt intresserad av förutom skrivandet, sedan försöker man specialisera sig på det, för det är mycket roligare att skriva om något som man faktiskt tycker är kul. Följ drömmen, det är vansinnigt roligt att skriva. Man blir bättre av att skriva, man kan skriva krönikor att skicka in till tidningar på prov. Man kan hitta någon person man kan intervjua och sen höra av sig till tidningarna som kan vara intresserade av en sådan intervju och säga jag gör det här intervjun, är ni intresserade? Ni kan få den gratis, bara för att få in en fot någonstans.

Reporter: Molly Frykholm

Fler artiklar