Alice Bah Kuhnke. Foto: Tuulia Parviala

”För fjärde året i rad marscherar vi, i samband med Almedalsveckan, för samhällets mångfald, för solidaritet, för kärlek och för alla kroppars rätt att existera och leva sitt liv”. Så beskriver RFSL Gotland mångfaldsparaden som de arrangerar. Paraden är en manifestation för medmänsklighet och demokrati och i år äger den rum den 7 juli. Utöver flera ungdomsförbund, så som Grön ungdom, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, Liberala ungdomsförbundet samt Centerpartiets ungdomsförbund, är även Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är på plats och svarar på några frågor.

Varför väljer du att vara med i Mångfaldsparaden?

– Jag går ofta i Pride-parader runtom hela Sverige och hela världen, men just idag är det av särskild betydelse eftersom vi också har nazister här. De ska ständigt motarbetas och det här är ett sätt för mig att motarbeta dem. Men det är definitivt inte det enda sättet att motarbeta nazism, förtryck och begränsningar i människornas friheter. Jag gör det ständigt i diskussioner, i debatter i Riksdagen, i debattartiklar, på möten – men idag manifesterar jag också med hela min kropp och med att gå i en kärleksparad

Hur ser du på Nordiska Motståndsrörelsens närvaro här?

– Jag är djupt berörd. Jag har varit oändligt ledsen tillsammans med en judisk vän tidigare idag för att det här faktiskt hände. Att detta är 2017 i Sverige och vi har nazister som går på våra gator; nu finns det ingen tid längre för att tyst protestera. Nu måste vi stå upp med hela vår kropp och med allt vi ha för att protestera.

– Det här är en avgörande diskussion som vi måste ha i vårt samhälle och det betyder att vi, alla demokrater och alla som tror på alla människornas värde, också måste vara här. Vi är här och manifesterar de rättigheter vi tror på och vi behöver göra det kontinuerligt, inte bara i Visby utan överallt. Jag tror ju inte att alla människornas värde behöver protesteras men nu är det tid att protestera, höja sin röst, inte bara tyst säga nej utan högt och med hela sin kropp säga: ”Nej – jag vill ha en annan värld, ett annat Sverige”

– Det har utöver lett en del diskussion kring det här men självklart är det så att vi ständigt måste säkerställa att vår lagstiftning är modern och att den skyddar de rättigheter och friheter som vi svenskar är så stolta över att vi har.

Vad kan du som minister göra åt det här?

– En hel del, det är därför också som jag är här, i min roll som kultur- och demokratiminister. Jag måste dels manifestera med hela min kropp, sen måste jag ta debatten och diskussionen och driva den här frågan i regering, organisera mig med alla andra demokrater i de andra partierna i Sveriges Riksdag. Vi är ju många, många fler, låt oss nu enas kring den här viktiga frågan att Sverige är ett land där vi respekterar de mänskliga rättigheterna och respektera alla de friheter som vi har.

Fler artiklar