Idag är det Miljöpartiets dag i Almedalen, Tuulia Parviala och Nora Flygt från Ung Press fick en kort pratstund med språkröret Gustav Fridolin.

Hur var det att vara Sveriges yngsta riksdagsledamot någonsin när du kom in i riksdagen 2002?

– Det var jättestort, jag hade tänkt börja jobba eller kanske plugga men så fick jag ett stort förtroende av Miljöpartiet. Eftersom jag hade sagt att jag tyckte att man skulle lyssna mer på unga så var jag ju tvungen att ta platsen i riksdagen om jag skulle bli vald.

– Det var faktiskt lite som nu då också, man visste inte riktigt hur det skulle gå för Miljöpartiet, men sen kom jag ju in i riksdagen. Men det blev bara en mandatperiod då, efter det ville jag göra annat.

Var det svårt att bli tagen på allvar på grund av din ålder?

– Det är klart att det fanns gånger det var svårare att vara ung men överlag så är politiken lite annorlunda än en vanlig arbetsplats. Alla kommer dit med sina väljares förtroende och om någon inte lyssnar på mig så lyssnar de heller inte på mina väljare. Så det är nog annorlunda att vara ung i riksdagen än att vara ung på en annan arbetsplats där man står själv.

Vad inspirerar dig idag med att fortsätta med politiken?

– Det låter kanske konstigt men framförallt mina barn. I skol- och miljöfrågan blir det något som gör det väldigt verkligt.

Finns det några unga politiker som du tycker att vi borde ha lite extra koll på, någon som kommer lyckas stort i framtiden?

– Du som läser detta. Vi behöver fler unga politiker, så gå med i ett parti. Prova i alla fall – Du behöver inte tycka likadant i alla frågor, men prova och se om du känner dig hemma.

Har du något tips till unga som vill bli politiker?

– Åk och träffa de partier som du tycker känns bäst i din kommun. Prata med dem och fråga vad de tycker i olika frågor, för att se om det känns som något för dig.

– Sen tror jag att man kommer bli välkomnad så finns det inte ett ungdomsförbund i närheten så kan man prata med de vuxna istället för att stänga in sig i ungdomsgänget istället för att våga ta plats bland de vuxna.

Fler artiklar