Foto: Ganna Vashchuk

För några dagar sedan, den 1 juli, trädde den nya samtyckeslagen i kraft. Organisationen Fatta har kämpat för att få igenom lagen i flera år och har stenkoll på vad den nya lagen innebär. Jag träffar Fattas vice ordförande Olivia Björklund Dahlgren för att få svar på några myter som sägs om den nya lagen.

Man måste skriva på ett kontrakt för att få ha sex

– Falskt, väldigt falskt. Det är ju så att man aldrig kan lova ut samtycke – det är inget man kan skriva på. Samtycke måste finnas under hela händelsen, så det är något som man måste läsa av under hela sexet. Om man märker att någon börjar visa att den inte vill längre så kan man fråga, eller så slutar man direkt när personen visar, med kropp eller ord, att den inte vill längre.

– Det finns en app som man ska skriva på samtycke vid sex, men den funkar ju inte alls. Det enda som den appen skulle kunna visa är att du visar ditt samtycke den millisekunden som du trycker på den knappen. Samtycke är något som man inte kan lova i framtiden utan det måste finnas hela tiden.

Lagen kommer att minska antalet våldtäkter

– Sant till viss del. Lagen har en normerande verkan, med det menar vi att lagen ska kunna påverka att alla ska förstå samtycke. Vi brukar jämföra med lagen om barnaga, när den lagen kom blev det förbjudet att slå barn, då gick samhället ut och informerade så mycket om det att normen blev att man inte ska slå barn. Vi hoppas att det kommer bli likadant med samtyckeslagen, så jag hoppas att det är sant i alla fall.

Lagen kommer inte leda till fler fällande domar eftersom de flesta våldtäkter sker utan några vittnen

– Sant och falskt. Sant för att det fortfarande är svårt att ha bevis, det är jättehöga beviskrav. Det är också falskt, för det finns också en till del i lagen som är oaktsamhet, det innebär att man bedömer om personen borde ha förstått att den andra inte ville. Tidigare ska man ha förstått att den andra inte ville och då har det varit lätt att säga att man inte förstått det, och det har ju varit svårt att bevisa, men nu kan man dömas om det är självklart att man borde ha förstått att den andra inte ville.

­– Det är svårt att döma en våldtäkt som skett i ett rum utan några vittnen, men då måste vi se till att det finns rätt kunskap hos allt från polis till domare. Idag finns det tyvärr enorma fördomar och väldigt gammeldags syn på vem som är utsatt och vem som är en ”typisk förövare”, som inte stämmer. Jag tror att om man har rätt kunskap om sexuellt våld kan fler dömas. En annan sak som är väldigt viktigt som också införs nu är målsägandebiträde, så att om du blir utsatt för något har du rätt till ett biträde som hjälper dig genom hela processen. Idag är det nästan bara 10% som får det, men alla ska ha rätt till det, så om vi kan ge bättre stöd till det och se till att alla ska få det kan nog det lösa sig mycket mer och bli en bättre process.

Det som hänt innan lagen trädde i kraft kan man inte anmäla

– Sant. Det är en av principerna inom straffrätten; Förbudet mot retroaktiv verkan. Det innebär att det som är förbjudet från en viss dag gäller från just den dagen, så det är sant.

#metoo har haft en stor betydelse för att lagen röstades igenom

– Sant till att den har haft betydelse, men inte stor betydelse. Detta är en lag som har kämpats för i årtionden, framför allt av professorn Madeleine Leijonhufvud och av Fatta i fem år. Partierna ville redan ha denna lagen, det var ju en parlamentarisk kommitté. Det innebär att alla partier gick ihop för att göra en utredning för hur man ska kunna ta fram en lag, alla partier var alltså eniga om att vi skulle ha en samtyckeslag.

– Men #metoo satte såklart lite press på politikerna, så det har ju absolut haft betydelse men inte en jättestor betydelse. Jag tror dock att även om #metoo inte hade funnits så hade vi haft samtyckeslagen idag, för vi har gjort ett otroligt opinionsarbete och förändringsarbete i samhället, från alla aktivister och alla andra människor – det har blivit en norm att tycka att samtyckeslagen är bra.

Fler artiklar