En debatt mellan Lotta Johnsson Fornarve, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, Aida Badeli Rohani, Grön Ungdoms språkrör och Simona Mohamsson, talesperson för migration och rättspolitik Liberala Ungdomsförbundet.Representanterna talade om migration i Sverige och på EU–nivå, den nya gymnasielagen, familjeåterförening och gränskontroller i Europa.

Från höger:
Lotta Johnsson Fornarve Vänsterpartiets ledamot i riksdagen, Aida Bandeli Rohani Grön Undoms Språkrör, Simona Mohamsson Liberalernas migrations talesperson och programledarna.

 

Liberalernas Ungdomsförbunds representant, Simona Mohamsson sa att Sverige inte har en fungerande migrationspolitik och det krävs att vi ska komma med nya lösningar och nya lagar som fungerar. Hon betonade ytterligare att det är en mänsklig rättighet att söka asyl – det handlar inte om att vi ska ge asyl av välvilja och vara moralisk goda för våra egna samveten.

Alla representanter var överens om att vi inte ska ha gränskontroll mellan Sverige och Danmark utan att vi måste ta vårt ansvar för människor som söker asyl i Sverige.  Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve och Grön Ungdoms språkrör Aida Bandeli Rohani var överens om att inte ha gränskontroller vid de europeiska gränserna och vi måste komma med lösningar så att människor ska ha möjlighet att röra sig fritt i Europa. Däremot tyckte Simona Mohamsson att gränskontroller inom Europa inte behövs, men vid Europas gränser är kontroller nödvändiga. 

Vad tyckte representanterna om den nya gymnasielagen?
Alla representanterna var kritiska till den nya gymnasielagen och betonade att den är problematisk eftersom den inte gäller alla unga flyktingar och den är även svår att tillämpa. ”Vi vet att den inte är den bästa lagen för flyktingar som sökte asyl i Sverige men under den tiden hade vi inget annat alternativ då tänkte vi att det är bättre än ingenting alls,” sa Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve.

Simona Mohamsson kritiserade Vänsterpartiets representant Lotta Johnsson Fornarve: ”om ni säger att den nya gymnasielagen inte funkar väl så varför föreslog ni inte en amnesti från början?”

”Vi föreslog i riksdagen att de unga flyktingar skulle få amnesti men ingen lyssnade på oss och det var Vänsterpartiet som hade den bästa lösningen för det problemet,” svarade Lotta Johansson. Aida Bandeli Rohani replikerade och sa att Liberalerna inte hade något bättre förslag.

       

                                                                                                                                                                                       
Familjeåterförening och anhöriginvandring
Representanterna menade att alla har rätt till familjeåterförening. Barnen har rätt till sina föräldrar och vi kan aldrig skilja barn från sina föräldrar som USA gör. Dessutom får vi en bättre integration när familjerna återförenas.

Vänsterpartiets ledamot Lotta Johnsson Fornarve sa att kriget är den hemska orsaken att folk flyr från sina hemländer och vi måste ta emot flyktingar. Vi behöver ha ett kvot-flykting system i hela Europa så att alla europeiska länder tar sitt ansvar. Länder som Ungern och Polen som inte tar emot flyktingar borde ha fått sanktioner från andra EU-länder eftersom sådana länder får mycket bistånd från EU för att ta emot flyktingar. Liberalernas migrations talesperson Simona Mohamsson höll med Lotta Johnsson Fornarve och uttryckte att kvot-flyktingssystemet borde gälla på en global nivå och att även USA och Kanada måste ta emot flyktingar. Vi vet att Kanada tog emot 25,000 flyktingar under 2015 men det räcker inte. Kanada borde ta emot fler flyktingar. I vissa länder i Europa, som tar emot flyktingar är situationen väldigt hemsk för flyktingar. ”De [flyktingar] sätts i burar,” kritiserade Simona Mohamsson och sa att förhållandena måste förbättras. Lotta Johnsson Fornarve anser att det finns mycket vi kan göra. Hon föreslog fler lagliga vägar till EU, asylvisum och familjeåterförening. Krig och klimatförändringar är orsakerna till att många människor tvingas fly. ”Vi måste sluta sälja vapen till länder som Saudiarabien,” säger Lotta Johnsson Fornarve.

Av: Benjamin Fayzi & Arif Suleimani 

Fler artiklar