(Foto: jensholm.se)

Under Aktuell Hållbarhets stora hållbarhetsmingel i Almedalen så fick vi hållbarhetsintresserade se såväl politiker och tjänstemän som medborgare och näringsliv mingla i lugna former med rödvin, GI-snacks från Risenta och lite Ben&Jerry glass som ”Welcome App” delade ut. Lugna former tills Mattias Goldmann, VD på Fores, la på ett kol. Skämt åsido.

Vi fick även se Per Bolund (MP), Johan Hultberg (M), Martin Ådahl (C) och Thomas Eneroth (S) där de som en del av tillställningen fick rita upp egna valaffischer för att redan nu smygstarta med sina klimatpolitiska vallöften.

Några partier var tyvärr inte representerade, men då fick jag syn på Jens Holm (V) och tyckte att vi nog borde få höra en till persons önskan om en hållbar framtid.

Jens, hur kommer det sig att du inte fick måla upp en valaffisch?
– Haha, det var en bra fråga. Jag är riktigt skarp när det gäller valaffischer men det får du fråga arrangörerna om

(Mikael Salo, Chefredaktör på Aktuell Hållbarhet gav svar på tal då han stod bredvid oss och svarade med ett leende att det ska kunna lösas till nästa Almedalen med representationen.)

Hur har dina dagar varit här under Almedalen, Jens?
– Fullt upp faktiskt. Det har varit tre intensiva och intressanta dagar med runt 15 debatter och en massa bilaterala möten

Vad tycker du om Almedalen?
– Hela Almedalen har tyvärr blivit en massa bling-bling, fyllt av PR-företag och stora företag som tar plats. För min del är Almedalen kul för att miljöfrågan fått så pass mycket plats och att ”hållbarhet” lär vara det vanligaste temat på seminarier och debatter här.

Vad tyckte du om Jonas Sjöstedts partiledartal? Han talade inte så mycket om hållbarhet?
– Jag tycker att det var ett fint tal, ett väldigt personligt samtal där han inte kritiserade massa andra utan tog upp vården som ett exempel för den rättvisa mitt parti står för. Det enda jag kunde sakna var att han hade kunnat sparka in bollen i mål genom att peka på hur välfärd och miljö hänger ihop.  Att förutsättningen för en god välfärd både handlar om en rättvis fördelning av ekonomiska resurser men framförallt de planetära resurserna som vi idag sliter och slänger med i onödan. Det är V’s vinnarkoncept att förklara hur rättvisa i en hållbara omställning hör ihop.

Vad är Jens Holms förslag på åtgärder för att Sverige på riktigt ska gå mot en hållbar framtid?
– Det vi måste göra är att införa ett totalstopp på kol, gas och olja. Det är dags för att de fossila bränslen förbjuds och att andra alternativ tar plats. Jag kan inte säga vilket årtal nu men under valrörelsen så kommer vi återkomma med ett datum. Vi vill även se ett slut på dagens massbilism och göra det tydligare för människor att konsumera svenska baljväxter som källa till protein istället för kött. Det är mer hälsosamt, hållbart och ekonomiskt rättvist för alla.

Fler artiklar