Vår reporter Nora Flygt om fredagen under Almedalsveckan.

När jag kommer till Almedalsområdet idag märker jag direkt att stämningen inte är densamma som de tidigare dagarna. Inga skratt hörs och allas blickar är oroliga. Idag är den dagen. Dagen som alla har pratat om hela veckan och som alla verkar vara lite rädda för. 

Det är Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Samtidigt är Nordiska Motståndsrörelsen här och hela stämningen i staden är konstig. Det är svårt att sätta ord på den spända oro som lagt sig över hela Almedalen. Många har redan åkt hem, men vi som är kvar kan nästan ta på den spända stämningen. 

Med skyddsdräkter och munskydd
Nätverket ”Inte rasist, men” står utanför restaurangen som är pyntad med Sverigedemokraternas logga uppifrån och ner. De är klädda i skyddsdräkter och munskydd, samtidigt som de delar ut flygblad. På flygbladen står det att de varnar för miljöfarligt åsiktsutsläpp.

– Vi tycker att de åsikter som Nordiska Motståndsrörelsen, och även Sverigedemokraterna i viss utsträckning, ger uttryck för är dåligt för samhällsmiljön, säger Myra Åhbeck Öhrman från ”Inte rasist, men”.

Foto: Tuulia Parviala

Myra syftar på att det finns rasism, nationalsocialism och antidemokrati i området där Sverigedemokraterna och Nordiska Motståndsrörelsen befinner sig.

– Vi från ”Inte rasist, men” har varit här för att granska Sverigedemokraterna men i och med att vi visste att Nordiska Motståndsrörelsen skulle hålla tal så ville vi göra något mot dem också, fortsätter Myra.

Hon berättar att de inte är rädda längre för de är vana vid att bli hotade, hånade och uthängda av sverigedemokrater och nazister men många har berättat för henne att de tycker att det är jätteobehagligt att vara här.

”Trötta och ledsna”
– Jag har pratat med flera stycken som har sagt att de tycker att det är jätteobehagligt att vara här och de har inte vetat vad de ska göra för de har blivit så uppgivna, trötta och ledsna. Det är inte så konstigt, det är en ganska normal reaktion på sådant här.

Myra upprepar igen att det är många som tycker att det är obehagligt och hemskt, alla förutom Sverigedemokraterna. 

– Det är många som tycker att det är väldigt obehagligt att komma hit. Det var så konstig stämning här nere, det var jättekonstigt och deppigt, och så sitter Sverigedemokraterna där och dricker öl och har det trevligt samtidigt som nazisterna står 50 meter bort.

När jag frågar om ”Inte rasist, men” har fått mycket hat och hot under dagen så rycker Myra bara på axlarna och säger att det mest är sverigedemokrater som säger att ”Inte rasist, men” hänger ut privatpersoner och nazister som fotar dem.

– Nazisterna tycker att det är väldigt kul att fota oss för att de ska känna att de har kontroll över oss, men vi får enormt mycket positiv respons, vilket är jättekul för det väger upp mot allt negativt som vi får från sverigedemokrater och nazister. Det är många som tycker att det är bra och viktigt att vi är här och kämpar åt dem. 

Fler artiklar