Om en förtroendevald av säkerhetsskäl inte kan närvara på Almedalsveckan, då är hotet mot demokratin ett faktum. Om vanligt folk inte kan delta på Almedalen för att det kostar multum att hitta boende har det gått för långt. När lobbyisterna är fler på plats än civilsamhället och politiken – då har det gått för långt.
– Om inte förtroendevalda och politiker kan komma hit för att säkerhetsrisken är för stor, då är det ett tydligt hot mot demokratin, säger Lena Lid Falkman, doktor i ledarskap och retorik vid Handelshögskolan.
Almedalsveckan är en synnerligen unik företeelse där tiotusentals människor varje år samlas kring demokrati och samhällsdebatt. En gles skara människor samlades under den första dagen i Visby på ett seminarium för att diskutera ämnet hat och hot mot veckan.
En diskussion som lyftes var hotet mot vår egen demokrati och våra förtroendevalda.
Lena Lid Falkman, Handelshögskolan i Stockholm och Lasse Reuterberg, Blåeld, var två röster som hördes under seminariet.
2022 var inte vilket år som helst i Visby, då mordet på SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren skakade om politikerveckan. Lasse Reuterberg lyckades att stoppa mördaren och sannolikt förhindra flera planerade mord och en mördarjakt i Visby.
Brottsförebyggandet rådet, BRÅ gör vartannat år en undersökning om hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda. Den senaste från valåret 2022, visar att nästan 30 procent av de förtroendevalda i riksdagen, region- och kommunfullmäktige har någon gång utsatts för hot, våld och trakasserier kopplade till uppdraget. BRÅ synliggör att problemet leder till självcensur och att det blir svårare att rekrytera förtroendevalda.
Almedalsveckan är en av kärnorna i vår demokrati och den får inte tas för given. Hatet och hotet får inte hindra det öppna demokratiska samtalet eller utestänga någon från att delta under veckan.
Andra utmaningar är att det kostar mycket för både besökare, organisationer och företag att delta, samt att “någon-annan-ismen” är påtaglig.
– Om jag har arrangerat ett seminarium så vill du gärna delta, men mindre gärna att arrangera det, säger Lena Lid Falkman.
Det största problemet som Lena framhäver i samtalet, är att de ekonomiska resurserna är det stora problemet.
– Det är orimligt för de flesta privatpersoner att lägga femtiotusen kronor för ett boende.
Allas rätt till Almedalen
– Almedalen är som en allemansrätt, en har tillgång till allt det fantastiska på samma gång säger Lena och fortsätter:
– Om någon förstår något i naturen, då måste gränser sättas och när inte reglerna hålls, förstörs allemansrätten. Samma sak gäller med Almedalsveckan, vi måste förebygga för att säkra det demokratiska samtalet.
Lasse Reuterberg, nämndemannen med stort civilkurage som lyckades fånga mördaren:
– Att finnas här och att synas här är ett sätt att visa civilkurage, hela Almedalsveckan är som ett civilkurage, säger Lasse och avslutar.
Reporter
Simon Kodelja, Ung Media Väst