Vår reporter träffade Pillerpoddens Siri och Emma efter panelsamtalet ”Hur kan vi skapa större förståelse för barn och unga med psykisk ohälsa?” (läs mer om det här).

Efter att panelsamtalet avrundades och mikrofonen som spelade in poddavsnittet stängdes av fick Ung Press en egen stund med Siri och Emma från Pillerpodden i trädgården utanför lokalen som vi hade befunnit oss i den senaste timmen. Några foton togs på tjejerna i solen och en kyrkklocka sjöng i bakgrunden under tiden som vi pratade vidare om psykisk ohälsa med dessa två kloka och kompetenta grundare av Pillerpodden.

(Foto: Tuulia Parviala)

Vilken är den största myten gällande psykisk ohälsa enligt er?
– Att det fortfarande finns en bild av att personer som lider av psykisk ohälsa har stripigt hår och sitter i ett hörn och lyssnar på Kent. Bland vuxna finns den föreställningen fortfarande kvar och då blir det svårt för dem att förstå att man kan må dåligt trots att man har smink, blont hår och pipig röst. Utseendet spelar så otroligt stor roll och det tror jag är en väldigt stark myt, att det ska synas utanpå, säger Siri.

– Jag håller med och det finns ju egentligen hur många myter som helst. Även självskadebeteende och självdestruktivitet, tänker jag. Det är som att det antingen måste handla om tjejer som skär sig eller killar som har aggressionsproblem. Såklart även hela ”ryck upp dig”-mentaliteten som är en vanlig myt, säger Emma.

Finns det något som ni tycker att man inte bör säga till någon med psykisk ohälsa?
– Allt som invaliderar eller som på något sätt visar att en persons känsla är fel. Istället för att säga ”jag förstår exakt hur du känner” så kan man säga ”jag kan tänka mig att det är tufft”. Det handlar om att hela tiden validera känslan och visa att man tror på den, säger Emma.

– Ja, och undvik snabba svar. Allt är ju såklart av välvilja och vi är så vana vid att samtal ska gå snabbt, men försök att undvika det och fokusera på frågor istället. Sen vill vi såklart understryka att egentligen finns det inget man kan säga som är direkt fel för du kan alltid säga förlåt och gå tillbaka. Det bästa är att lyssna och inte att lösa, säger Siri.

Vad önskar ni att ni visste då, som ni vet nu och finns det något som ni skulle vilja säga till ert 15-åriga jag?
– Jag önskar att jag visste att det kommer gå över och även om jag inte trodde på det helt så önskar jag att jag skulle litat på de som sa det till mig. Jag och Siri pratar ofta om det nu och tänker att trots att man inte känner det själv så är det bra att våga lita på den som säger att det kommer bli bättre. När det inte känns som att det kommer gå över så önskar vi att ni vågar lita på det när Pillerpodden säger det till er.

– Jag hade behövt höra att ingen känsla kommer vara farlig. Jag har haft så otroligt mycket ångest över min ångest och varit rädd för mig själv i vissa stunder och trott att jag skulle hamna helt utanför samhället. Idag känner jag att min historia faktiskt är värd något. Det är också viktigt att komma ihåg att du kommer behöva göra det här själv, men att du kommer ha med dig folk längst vägen och att du kommer fixa det.

(Foto: Tuulia Parviala)

Fler artiklar