Under Almedalsveckans andra dag stod säkerhetspolitiken i fokus när Utrikespolitiska Förbundet Sverige och Folk och Försvar bjöd in till en politisk debatt mellan några av riksdagspartiernas ungdomsförbund. I debatten mötte SSU, LUF, MUF och Grön ungdom varandra för att diskutera de mest aktuella säkerhetspolitiska frågorna, NATO, värnplikten, Sveriges roll i världen och ungas roll i totalförsvaret. 

Foto: Simon Kodelja

Grön Ungdoms språkrör Rebecka Forsberg, inledde debatten med att påpeka att klimatet i allra högsta grad är en säkerhetsfråga och att den glöms bort i kontexten av de andra säkerhetspolitiska frågorna. 

– Vi har i princip ingen beredskap för skogsbränder och det är en minimal del som ges till det civila försvaret där det på riktigt gör skillnad, säger Rebecka Forsberg. 

Erik Berg, förbundsordförande för Liberala Ungdomsförbundet, menade att Sverige måste skapa relationer med länder som tillsammans kämpar för världsordningen genom en gemensam utrikespolitik. 

– Ungern kan inte stå i vägen för den liberala utrikespolitik som EU för och därför måste vi ta bort vetorätten, så att de inte kan sätta mer käppar i hjulet för EU:s säkerhetspolitik, säger Erik Berg. 

Moderaternas Ungdomsförbund belyser i debatten om det viktiga stödet till Ukraina och att Sverige med sitt nya medlemskapet i NATO också kommer att få en helt ny säkerhetspolitik. 

– Ukraina ska få allt de vill ha för att vinna kriget mot Ryssland, allt står till buds för dem, säger Douglas Thor, förbundsordförande för MUF. 

Lisa Nåbo, förbundsordförande för det Socialdemokratiska Ungdomsförbundet, menar att det är svårt att hitta en mer osäker tid än det läge som råder nu. Vidare belyser Nåbo att Sverige måste som ett demokratiskt land kunna stå upp för folkrätten och vara på den goda sidan. 

– Om vi i fredstid inte kan hantera välfärden, då har jag svårt att tro att den ska fungera i krigstider i händelse av att Sverige angrips, säger Lisa Nåbo. 

Rebecka Forsberg, språkrör Grön Ungdom: 

– Om vi inte tillämpar folkrätten på alla konflikter så kommer ingen vilja tro på den längre och det är ett allvarligt problem. 

Sveriges roll i NATO 

Liberala Ungdomsförbundet menar att NATO-medlemskapet kommer att ge ett förändrat säkerhetsläge med anledning av gränsen till Ryssland. 

– Varje investerad krona i Ukraina är även en investering för Sveriges säkerhet, säger Erik Berg, LUF. 

SSU efterlyser en tydligare formulering vad gäller att Sverige inte ska ha kärnvapen på svensk mark. SSU anser att DCA-avtalet (avtal som syftar till att utveckla Sveriges och USA:s långsiktiga försvarspolitiska samarbete) fortfarande innebär oklarheter gentemot kraven från Sverige om det skulle bli krig. 

– Jag hoppas inte det är för sent för Sverige att göra som de andra nordiska länderna och få det tydligt formulerat i avtalet vad som förväntas av oss, säger Lisa Nåbo. 

SSU efterlyser även att EU:s solidaritetsklausul bör bli bindande, att helt enkelt handla gemensamt i händelse av en situation som kräver det och ska vara bindande att försvara ett land som blir anfallet. 

– USA går snart till omval och ett NATO utan USA är betydligt mycket svagare vilket innebär att Sveriges del blir försämrad, säkerheten i Sverige blir hotad och därför måste vi kunna stå pall utan andra allierade också, tillägger Lisa Nåbo. 

Det Moderata Ungdomsförbundet menar däremot att Sverige fortfarande är starkt utan USA, eftersom goda investeringar görs i teknik och i olika sektorer inom försvaret. 

– Vi måste börja stärka upp arbetsvillkoren för våra egna värnpliktiga, genom exempelvis högre ersättning, för att vi ska få fler värnpliktiga så kan vi inte vara på samma ersättningsnivå som idag, säger Douglas Thor. 

Rebecka Forsberg, Grön Ungdom, poängterar att hon representerar ett förbund som anser att Sverige från första början inte borde ha gått med i NATO-alliansen. Även Grön Ungdom anser att DCA-avtalet är problematiskt, eftersom att de anser att värnpliktiga i Sverige inte ska krigsplaceras på andra ställen i världen. 

– Mer måste skötas på EU-nivå och vi kan inte fortsätta att sätta vapen i händer på onda makter, säger Rebecka Forsberg och tillägger: 

– Klimatet är inte med i diskussionerna – konsekvenserna kan vi inte värja oss från och vi kan inte vara beroende av andra länder. 

Demokrati och försvarsviljan 

Enligt Ungdomsbarometerns Generationsrapport, där 15 tusen ungdomar mellan åldern 15–24 deltog anser bara var femte kille att “demokratin är det bästa styrelseskicket i alla lägen”, denna rapport låg till grund för nästa diskussion i panelsamtalet. 

– Vi får en starkare samhällsmedborgare genom starkare välfärd och det är grunden till förändring inom området, säger Erik Berg, LUF. 

Grön Ungdom påpekar hur totalitära tendenser är en del av vardagen, det är tydligt hur det skärs ned och för att vända utvecklingen är skolans roll central. 

– Vi, politiska ungdomsförbund måste få komma in på skolorna, säger Rebecka Forsberg. 

SSU lyfte att även om ungas tilltro till demokratin är bristande, så är däremot inte ungas förhållningssätt till försvarsviljan i det. 

– Unga är beredda att kämpa för demokratin, även om de inte har tilltro till demokrati. När den unga generationen tappar hopp och tilltro, är det den unga generationen som skapar revolutioner och det är fysiskt farligt, avslutar hon. 

Diskussionen hettade till mot slutet då frågan om utrikes föddas försvarsvilja kom upp. 

Under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen tidigare i år, indikerade statsminister Ulf Kristersson att det kan finnas en bristande försvarsvilja hos invandrare vid händelse av krig. Forskare gick dock snabbt ut och menade att statsministerns påstående var grundlöst och även språkröret för Grön Ungdom var snabb i en replik om det: 

– Jag känner mig djupt oroad över att regeringen hela tiden utmålar invandrare och utrikesfödda som ett problem och dessutom ljuger och inte håller sig till fakta, säger Rebecka Forsberg.

Panelsamtalet avslutades i enighet mellan alla politiska ungdomsförbund om att mer pengar behövs till försvaret. 

Fakta om DCA-avtalet: 

  • I stort är DCA-avtalet ett undertecknande avtal från den 5 december 2023 som syftar till att utveckla Sveriges och USA:s långsiktiga försvarspolitiska samarbete. 
  • Avtalet finns till för att Sverige tidigt och snabbt ska kunna få effektivt militärt stöd av USA i ett försämrat säkerhetsläge.

Källa: Regeringen.se

Reporter

Simon Kodelja, Ung Media Väst

Fler artiklar