Ytspänningen under Fryshusets röda tältduk skulle kunna råda bot mot de kalla vindar som viner över Almedalsveckan i Visby. Koncentrationen riktas mot scenen, där Utbildningsradion håller ett panelsamtal om tystnadskulturen som mansnormer bidrar till. I publiken sticker Danny Lam ut, inte enbart för hans engagerade utstrålning, men också för hans blonda, flammiga hår. Det blonda kan nästan ses som en symbol för den eldsjäl han är och de ljus han sprider i sociala medier. Danny går tidigare från seminariet för att vi ska få möjligheten att fråga just honom om Almedalen, mediavärlden och hans viktiga arbete. Dannys ansikte är varmt och strålar av välvilja och medkänsla, en känsla av trygghet rotar sig i mig och jag ser framemot att få samtala med honom.
Danny Lam är huvudet bakom instagramprofilen TNKVRT (tänkvärt), som är generation Z:s alternativ till det annars så ensidiga nyhetsrapporterandet. Med sina dryga sjuttiotusen följare arbetar Danny dag och natt för att dela berättelser, vittnesmål och aktuella händelser som den resterande mediavärlden oftast väljer bort; de som präglar de förtryckta i samhället.

Vad tycker du om Almedalen?
– Jag tycker Almedalen är jättebra, det finns en mötesplats där man får träffa politiker och lyssna på intressanta samtal, men det har på senaste tiden blivit ett PR-jippo där bilföretag står och som inte har någonting med politik att göra.
Danny lägger till att Almedalsveckan är svårtillgänglig; det är dyrt och är svårt att ta sig dit, vilket resulterar i att många inte har möjlighet att delta.
Under Almedalsveckan för två år sedan anordnade Danny en anti-nazistisk demonstration i form av ett skokonstverk, syftet med konstverket var både att belysa det som kommer ske om samhället normaliserar nazister, men också minnas de liv som förintelsen skördade. Att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) även i år har beviljats demonstrationstillstånd är något som skrämmer Danny.
– NMR utgör en risk för många personer, såsom HBTQ-personer, folk med funktionsvariationer och olika grupper av människor i samhället. Deras medverkan har påverkat organisationer som RFSL som avbrutit sitt deltagande iår, eftersom de känner sig hotade av nazisterna.
Danny beskriver hur han själv känner sig otrygg när han går hem ensam, med vetskapen om att nazisterna brukar skrämma folk.
– Däremot finns det en trygghet i att många har mobiliserat sig emot nazismen. Jag tycker att det är viktigt att visa att vi är så många fler än dem.
Varför grundade du TNKVRT?
– Jag har alltid känt mig ensam när det gäller rasism mot östasiater, men när jag började använda instagram mer flitigt och följa aktivister som delade dessa frågor kände jag vikten av att ta del av andras berättelser. Det var början till TNKVRT.
Från början var syftet med kontot att det skulle bli en bok, Danny arbetade med tio andra personer för att driva boken framåt.
– Boken lades på is eftersom många pluggade och gjorde andra saker, men nu till hösten kommer den faktiskt komma ut, med namnet Var kommer du ifrån, egentligen? Den handlar om folk som varit med om rasism i skolan, på jobbet och i andra sammanhang.
Danny driver kontot helt själv och har gjort en överenskommelse med sig själv att inte få betalt för det han gör.
– Jag tycker att det känns fel att kapitalisera i en sådan viktig rörelse. Däremot har jag försökt hitta sponsorer för resan till Almedalen, men så länge jag inte går plus på det är jag nöjd.
TNKVRT är ett konto som arbetar utanför de ramar västvärldens medier har satt, och Danny tycker själv att den generella medierapporteringen borde fokusera mer på att snarare prata med personer, än att prata om personer när det kommer till aktuella frågor som rör dessa.
– Ska man skriva om unga eller HBTQ-personer, till exempel, ska man ha dem med tolkningsföreträde som ska skriva och prata om det.
När det gäller västvärldens medierapportering menar Danny att man pratar mer om statistik när det kommer till icke-vita personer.
– Icke-vita som dör blir oftast statistik, det handlar om siffror och att få reaktioner genom att visa döda kroppar. Det är en ganska avhumaniserande bild på icke-vita kroppar, enligt mig. När det handlar om feminism är det mycket hur man använder språket; man ifrågasätter snarare kvinnan i händelse av en våldtäkt än mannen.
Danny anser att mediernas val av vad som ska synas ligger bakom Sverigedemokraternas tillväxt.
– De lyfter fram de negativa aspekterna kring förorten, exempelvis att man ser mycket skjutningar och kriminalitet där, samtidigt som det finns mycket problem även i rika och vita områden, men det visas inte.
Hur ska vi råda bukt på det växande problemet med rasism?
– Det handlar mycket om kunskap; vi behöver lära varandra om de problem som finns, det finns en problematik genom den vinklade median. Det vi kan göra är att sprida kunskap och att kroka arm med varandra och visa att vi är fler som inte accepterar nazister på gatorna, eller att vi stänger gränser för människor i nöd, än de som tycker motsatsen.
Danny håller både i facklan för att kunskapen ska spridas och tänder även på löpelden av kunskapsspridning genom sitt konto. En ikon för nutidens rättsrörelse; att belysa svårigheter genom sociala medier och genom det öppna upp för diskussioner och bredda förståelsen.
När vi avslutar den givande intervjun beger sig Danny tillbaka till Fryshusets tält för att lyssna på det sista av panelsamtalet och jag går med ett lätt hjärta tillbaka in i parken. Människor som Danny visar att det finns kärlek och hopp kvar i den allt mörkare värld vi lever i.