Mårten Granlund på live-inspelningen av Delakänslan-podden.
Foto: Tuulia Parviala

Jag har bestämt träff med Mårten Granlund, grundaren av Under Kevlaret som arbetar för att killar ska börja prata om sina känslor, för att slippa att gå runt och bära på allt själva.

När jag möter Mårten sitter han och äter glass med sin kollega, Simon Billemar. Mårten och Simon har tillsammans podcasten Manskligt, som är en del av Under Kevlaret. I podcasten pratar de öppet om tankar och känslor för att försöka få killar att inse att det är okej att prata om sina känslor, att det till och med är bra att göra det.

Jag och Mårten går och sätter oss på en gräsmatta en bit ifrån folkmassan för att prata om hur allting startade, utmaningar och om framtiden.

Kan inte du berätta lite om hur du började med ditt arbete?

– Absolut, förra året, 2016, kom två av mina bästa vänner till mig och berättade hur de antingen haft tankar på eller försökt ta sitt liv. Båda avslutade dessa samtal med att säga att de inte berättat det för någon tidigare.

– När jag hörde det så började jag fundera på vad det egentligen beror på, vad är det som gör att vi killar inte har en möjlighet till att prata om vårt mående.

– Jag är uppvuxen med en trygg familj och har haft en trygg skolgång, jag och vi andra som har fått detta har så bra förutsättningar för att må bra egentligen, men så har vi det här andra; Machokulturen, en struktur som skapar mallar som säger att vi killar inte ska gråta, vi ska inte visa oss svaga och vi ska inte söka hjälp.

– Jag är starkt övertygad om att detta är den främsta orsaken till att självmordsstatistiken ser ut som den gör. Självmordsstatistiken visar att 70% av alla sj älvmord i Sverige begås av män och killar.

– Så allt detta resulterade i vårt projekt Under Kevlaret.

Hur arbetar ni på Under Kevlaret?

– Vi ville först skapa ett ansikte utåt och visa att det är okej att visa känslor, det är ju inget konstigt att visa känslor och man får ingen skit för det. Att söka hjälp är verkligen det bästa man kan göra för sig själv.

– Så för att visa att det är okej att prata om känslor så har vi en podcast där vi pratar väldigt ofiltrerat om allt möjligt, för det finns ju ingenting som man inte kan prata om.

Vad är den största utmaningen i ditt arbete?

– Personligen så är det att inte haka på det här med att män bara är skit, för det tycker jag inte. Jag vet att bakom fasaderna så finns det mycket skört som man måste våga dra lite efter. Sen måste man ju kunna ta väldigt tunga samtal med killar som… Eller nej, vår största utmaning är att nå fram till killar, att få dem att förstå att vi finns är för att prata om hur de mår.

Om man är kille och vill bryta dessa strukturer i sitt killgäng, hur ska man göra då?

– I grupp så måste alla killar bevisa något för varandra men om man bara är två stycken och pratar så kan man ha det samtalet men inte i grupp. Om det är så att man inte kan prata om känslor i sitt kompisgäng så kommer man avveckla den relationen längre fram, tyvärr, så försök att hitta vänner som är på samma plan, som förstår dig.

Vad ska man prata om då, när man bara är två stycken och ska försöka ha ett samtal om det?

– Om man läser på lite så är det ju inte så svårt. Man kan ju säga att av alla sexuella övergrepp som sker i Sverige så begås 98% av män, har ni tänkt på att det är vi män som gör det? Har ni tänkt på att tjejers sexualitet ständigt trycks ner och vad gör egentligen porr med vår sexualitet? Prata om sådant med varandra och fall inte för grupptrycket.

Har du något som du vill säga till unga killar som kommer läsa detta?

– Vi alla är bara simpla människor med mänskliga behov, det är en hel struktur som har berättat för oss att vi är något annat. En struktur som berättar för oss vad vi inte får göra, och det är så skadligt.

– Ingens liv går bara uppåt och ingens liv går bara nedåt. Man måste prata om det som är tungt, strukturen som har lärt oss att inte göra det som är så mänskligt är vidrig.

Hur ser framtiden ut för er?

–Nu vill vi starta en stödande verksamheten som inte finns idag. Det finns så mycket för kvinnor och tjejer, vilket är skitbra, men det finns inte alls lika mycket för killar.

– Framförallt måste man tänka på att en stödande verksamhet ska tilltala killar, det tror jag att Under Kevlaret lyckas med.

– I höst ska vi starta en stödchatt för killar, sen har vi pratat om att starta all stödverksamhet som man kan ha egentligen. Vi kommer ha ett samarbete med BlueCall där vi kommer erbjuda samtalsstöd via telefon. Sen kommer vi ha gruppsamtal med killar, bland annat killmiddagar som är ett koncept av Make Equal.

– Så vi kommer ha all stödverksamhet man kan ha.

Fler artiklar