Med hot, attacker och möjligheten att sitta i fängelse utan rättegång, ställer man sig frågan om yttrandefriheten går framåt, eller om den snarare fått hårdare tyglar än förut.  

 Längst bort i mässan, långt från resten av seminariehallarna kantas väggarna av poliser. Innan vi beviljas inträde får vi lämna ifrån våra väskor och kameror, och gå igenom en scanner, en och en under uppsyn av en vakt. Säkerheten känns högre än på Landvetter flygplats. Allt för Lars Vilks överraskningsbesök.

 Konstnären Lars Vilks gjorde sig under 2007 känd i Sverige efter att han publicerat ett av sina verk, profeten Muhammed som en rondellhund. Efter den händelsen har Lars Vilks liv varit ständigt planerat och noga bevakat, då han blivit målet för mycket hat, mordförsök och olika attacker. Att konstnärens verk ständigt var i diskussion gjorde bland annat journalisten Niklas Orrenius intresserad, och på grund av detta skrev Orrenius en bok, “Skotten i Köpenhamn”, som använder Lars Vilks som exempel när han belyser yttrandefrihetsfrågor i Sverige.

– Det är en stor debatt om Lars Vilks, men vad folk inte inser är att även om vi tar bort honom så finns problemen fortfarande kvar, säger Niklas Orrenius. Efter detta så har inte min bild av Vilks förändrats, men jag har fått en fördjupad insikt om situationen.

Niklas Orrenius belyser också faktumet om att journalister är verktyg och att de har en uppgift att berätta och rapportera om saker, något som har upprepats av många föreläsare under Bokmässans gång. Men har journalister fortfarande möjlighet att rapportera?

 Yttrandefrihet står i fokus under årets mässa, och innanför dessa väggar kanske den råder, men ute i verkligheten finns det en annan bild. Vi hör om journalister som blir fängslade för det de skriver, att de flyr, hur regeringen censurerar medier i Ryssland. Vi hör det till den grad att vi tyvärr blivit vana vid det.

 Jag satt i en seminariehall bevakad av flera poliser och livvakter, bara för att att en man publicerat en teckning. En teckning som enligt han inte var meningen att från början provocera Islam. Dagarna efter det ser jag en föreläsning med Martin Schibbye, journalisten som blev fängslad i Etiopien. Samtidigt är Dawit Isaak, en annan journalist, fängslad utan rättegång i Eritrea.

Är det såhär yttrandefrihet kan se ut idag? Ja. Är det en positiv bild? Nej.

Text: Ella Persson, Segerskriften

Göteborg, 2016

Fler artiklar