Elsa Billgren och Isabelle Mcallister är båda vintagenördar och förespråkar att vi ska börja värna mer om grejerna runt om oss. I ett seminarium under Bokmässan möts de och delar tankar om second hand, hållbarhet och kärlek till gamla ting.
Under året 2017 drabbades konstnären och programledaren Elsa Billgren av livmoderhalscancer precis efter att hon fått sitt första barn. Hon sökte då efter något som kunde ge henne hopp och ljus i livet och tillsammans med sin man Pontus köpte hon ett gammalt hus på Gotland. Hon spenderade sedan all sin tid med att renovera huset och hitta ett lugn i arbetet med händer. Resultatet av hennes arbete blev inte bara ett magiskt hus, en ny klänning och lugn för sig själv utan även en bok. Boken, som heter “Elsas husdröm: en sommar, en sorg och tusen loppisar”, släpptes våren 2021 och innehåller allt ifrån loppistips till recept och mönster för att sy en klänning.
Designern Isabelle Mcallister, som bland annat var den första programledaren för “Fixa rummet” på SVT, kom hem från sin vistelse på Bali och började likt Elsa tänka på hur man tar hand om saker och hållbarhet både för en själv och klimatet. Under våren 2021 släppte hon sin bok “Skavank-laga, vårda, uppskatta det gamla och nötta” som både ger tips och råd om hur man tar hand om saker men också ger en del tankeställare om just hållbarhet. Isabelle är en stark förespråkare för att man ska använda det man har så länge som det går.
Under seminariet diskuteras mycket om just hållbarhet och hinder för varför vi inte värnar om det tillräckligt, men också om kärleken till gamla saker och att hitta sig själv i dem. Elsa värderar grejer högt och tycker att det finns både en poetisk och praktisk faktor till deras värde. Hon menar att man kan hitta allt man söker rent praktiskt på loppis men att de gamla grejerna också kan ge ett mer poetiskt värde. Hon själv växte upp bland loppisar och vintage och berättar om hennes sökande efter identitet i ting.
Olika inställningar till shopping
Medan Elsa är väldigt fokuserad på kärleken till de gamla sakerna i allmänhet är Isabelle mer inriktad på att hitta specifika grejer att älska och värna om men att shopping som ett intresse borde bytas ut mot något annat. Hon menar att man i stället för att gå på shoppingrunda med vännerna kan ses och laga sina saker eller göra annat som inte bara gynnar individen utan även hela samhället och världen. Elsa håller med om att hållbarhet är viktigt men har också gamla grejer som ett stort intresse och passion. Hon menar att man kan hitta sig själv och kanske till och med sitt arbete i gamla grejer och ser flera fördelar för individen.
Både Elsa och Isabelle är väldigt händiga, de är vana att arbeta med händerna och skapa en trevlig omgivning för sig själva. Många ser deras böcker och drömmer om ett hem eller kanske till och med ett liv som deras. Frågan om självförtroende i att skapa saker kommer upp och båda kvinnorna har många tankar. För det första vill de vara tydliga med att deras liv inte alltid är som det ser ut, eller att ett fint hem i alla fall inte är lika med ett bra liv utan att det handlar om att det är deras stora intresse som de lägger tid på. De förespråkar dock att alla ska ta hand om sina saker mer, och då krävs även viss kunskap och färdighet inom skapande. Deras tips för att få självförtroendet att våga renovera eller laga sin kläder själv är främst att inte fokusera på att vara bäst.
I dagens samhälle är vi alla väldigt måna om att vara bra på mycket, men Elsa och Isabelle menar att fokuset måste flyttas från det för att man ska våga prova och utmana sig själv. De tycker också att möten med människor och det verkliga livet stärker självförtroendet, om vi tror på allt vi ser online skapar vi en egen världsbild och tankar om oss själva som egentligen inte stämmer. I stället för att skapa hjärnspöken bör vi leva i verkligheten och ha fokus runtomkring oss. Isabelle nämner också att man får vara “humble inför att det är en process” och låta skapandet ta tid, det behöver aldrig bli färdigt.
Bästa loppistipsen
Efter samtal om hur man vårdar och hur man vågar och orkar att tänka hållbart ger Elsa och Isabelle sina bästa loppistips. Det första som nämns är att skriva en lista, en lista på saker man saknar i sitt hem eller i sitt liv. Har man alltid den listan är det lättare att veta vad man ska fokusera på när man kliver in på loppisen. De tycker även att en lista på mått i sitt hem är bra då man alltid kan ha med sig information som kan bli viktig när man funderar på ett köp. Elsa nämner att man ska hitta sin stil och att detta kan göras genom att skapa “loppis-ledord” för en själv, ord som beskriver vad man är ute efter. Det kan också vara bra att lära sig om kvalité för att veta om en grej är värd att köpa, om den kommer hålla länge och kunna ge mycket. Isabelles sista tips är att låta det ta tid och inte köpa första bästa.
Avslutningsvis säger Isabelle att hon vill inspirera till ett samhälle där vi tänker på det stora hela och inte bara på individen inom konsumtion. Elsa avslutar med att hon uppskattar den förbättrade synen på second hand och vill bredda perspektivet ytterligare så att fler börjar konsumera mer hållbart.
Reportrar: Ebba Larberg Eriksson och Ester Källqvist Lindblad