Brit Stakston och Martin Schibbye, två av åtta grundare till Blank Spot Project, stod idag på öppen scen på mediedagarna. De pratade bland annat om succén för projektet, vilka reportage de vill skriva och framtiden för utrikesjournalistiken. 

Blank Spot Project vill skriva de reportage som inte blir skrivna. Foto: Måns Fischerström
Blank Spot Project vill skriva de reportage som inte blir skrivna. Foto: Måns Fischerström

Blank Spot Project är en medborgarfinansierad plattform för utrikesjournalistik. Tanken med projektet är att ge fler perspektiv en röst. När mediehusen krymper och samkör sina utrikesredaktioner förloras fler perspektiv. Samtidigt som detta händer växer intresset för utrikesjournalistik. Det är detta intresse som gruppen bakom Blank Spot Project vill ta vara på. I skrivande stund har de lyckats samla ihop cirka 1,1 miljon kronor.

De som bidragit med pengar är allt från intresserade pensionärer till unga studenter. Martin Schibbye har varit ute och föreläst på universiteten för bland andra journaliststudenter och han berättar om att han märkt att idén har skapat ett hopp hos unga som vill och kan bidra med sin expertis.

Medlemskap mer än prenumeration

Brit Stakston berättar att de medlemmar som bidragit med 500 kronor är delaktiga i stora delar av projektet och processen.

– Medlemmar som bidragit med 500 kronor eller mer är delaktiga i hela processen och kommer bland annat kunna bidra med förslag och idéer till reportage, säger Brit Stakston.

Blank Spot Project tror att det är viktigt att interagera med medlemmarna.

– Medlemmarna sitter på expertis som vi kommer att ha nytta av, säger Brit Stakston och Martin Schibbye.

Martin Schibbye tar upp ett exempel från en av deras inspiratörer, den holländska onlineplattformen De Correspondent. När de gjorde ett stort reportage om sexhandeln i Holland drog de nytta av sina medlemmar och prostituerade, sexköpare och andra kunniga inom området kunde berätta historier från sina perspektiv.

Ungdomar, till exempel, har kanske inte möjlighet att bidra med 500 kronor. Finns det andra möjligheter att kunna påverka?

– Det kommer gå att i dialog med oss via våra digitala kanaler efterlysa perspektiv. Vi kommer att vara måna om att möta den unga publiken i det, säger Brit Stakston.

Det har varit hektiska veckor för gruppen bakom Blank Spot Project.  Det är mycket arbete som väntar. Nu ska journalisterna ut på fälten. Ett reportage Martin Schibbye vill göra är den politiska situationen i Thailand.

– Folk säger att det är ett politiskt virrvarr som ingen förstår, men jag tror att om man snör på sig kängorna och åker dit för att bevaka då kommer man öka förståelsen om situationen.

Fler artiklar