Gatorna är fulla med folk och solen skiner. Vädret är underbart idag – till skillnad från de senaste dagarna då det bara har varit hemskt. Det går knappt att ta sig fram på gatorna nu. Det är så trångt och man försvinner totalt i myllret av människor i Visbys alla gränder. Även på de större gatorna är det otroligt packat. Överallt står folk och delar ut flygblad tillsammans med gratis saker, allt från frukt och sötsaker till köksförkläden. Det är väldigt trevligt – om än trångt – i Almedalen just nu.

Jag tog tillfället i akt och besökte den utfrågning med Bo Jansson, ordförande för Lärarnas Riksförbund, som Dagens Samhälle höll vid sin glaslåda idag. Denna handlade så klart då om skolan, och hur denna kunde tänkas förbättras.

Foto: Daniel Vulic

 

”Titta inte bara på situationen som nu, titta också vilka möjligheter som skolan ger lärarna”, uppmanade Bo Jansson.

Han menar att det saknas rätt förutsättningar för yrket och att många lärare känner sig skuldsatta i debatten. Den nödvändiga tillgången till ett tidigt stöd för elever som behöver speciallärarhjälp var något som han också lyfte fram.

En egentlig detaljstyrning av skolan och läraryrket skulle inte behövas. Inte under rätt förutsättningar menade Jansson och kommenterade att politikens främsta uppgift var att ge lärarna möjlighet att göra sitt jobb. Han menade att det krävs tilltro för lärarna.

”Skapa förutsättningarna så är vi från professionen beredda att ta ansvaret och göra vårt jobb.”

Det small till och alla blev tysta i en halv sekund. Från en bit bort hördes en tjejs irriterade svordomar – det var bara ballong som hade spruckit – och folk slappnade av igen.

Vem vill bli lärare idag? Den frågan ställdes till Bo Jansson. Han beklagade sig över att man tyvärr måste vara lite mycket av en idealist för att välja läraryrket och menade att lön och arbetsvillkor leder till att många studenter som överväger yrket idag väljer bort det. Ett förhållande han tycker är helt galet och måste förbättras för att lärarstudenterna ska orka gå vidare.

”Vi kommer ligga på som en blåslampa på politikerna, partierna, båda blocken och påminna de att vi finns kvar även efter den 14e September. Vi finns kvar även den 15e, 16e och 17e September och så vidare. Vi måste se förändringar.”

Att själva grunden för drivkraften och motivationen till läraryrket skulle försvunnit tyckte han dock inte:

”Jag tror ändå att de som väljer att bli lärare drivs av samma sak som jag drevs av när jag valde att bli lärare, att få kunna göra skillnad.”

Fler artiklar