seminarium spara
Sparbankernas seminarium

 

Under veckan bjöd Sparbankerna in till ett seminarium om ungas bristande intresse för sparande. Titeln på seminariet var “Varför lockas inte unga av att spara?” Utgångspunkten var nämligen att ungdomars intresse för sparande är ”skrämmande lågt”, och flera olika personer var på scen för att diskutera hur man kunde förändra det.

En anledningen till ungas bristande intresse för sparande ansågs vara att unga inte sparar eftersom de har dålig framtidstro. Samtidigt betonades vikten av att spara som ungdom då pengar innebär frihet att välja sitt liv. Pingis Hadenius, vd för Economista, tyckte att det viktigaste för ungdomar är att ha respekt för pengar. Hennes bästa knep var att vänta ett dygn innan man köper något dyrt för att se om man verkligen vill ha det dagen efter. Martin Kling, kommunikatör på Kronofogden, nämnde att femton procent av befolkningen ligger i riskzonen för att hamna hos Kronofogden. Det som spelar störst roll är dock inte hur mycket man spenderar, utan hur mycket man tjänar.

Smått ironiskt nämnde de vuxna på scenen gång på gång att det är viktigt att prata med ungdomar istället för om ungdomar. Vi från Ung Press följde deras råd och vi gick ut på gatan för att fråga ungdomar om deras sparande. Vi ställde följande tre frågor:

 1. Sparar du regelbundet?
 2. Vet du hur du ska göra för att spara?
 3. Tycker du att det är roligt med privatekonomi?

Sparande enkät 1

Frida, 15 & Ebba, 15

 1. Ja
 2. Nej, jag gör bara inte av med något.
 3. Det är roligt, det är kul att ha gott om pengar.

Sparande enkät 2

Winston, 16

 1. Nej, tyvärr.
 2. Nej, jag får en del av barnbidraget. Jag har inget att spara till. Jag får ingen ränta på bankkortet så det är ingen idé.
 3. Ja, för att om man är smart med aktier kan man bli jätterik.

Sparande enkät 3 (förlåt för så skev bild?!)))))

Jens, 18

 1. Nej!
 2. Nej. Jag kanske ska gå till en bank eller googla, det känns inte så svårt.
 3. Nej, det suger!

Foto: Fredrika Eriksson

Fler artiklar