Ung revolutionssång från Egypten, instrument med 25 strängar och priset för Årets barn och unga har delas ut. Första halvan av Folk- och världsmusikgalan har bredd, attityd och framförallt: ungdomar på scen.

Sjätte upplagan av Folk- och världsmusikgalan hålls i Berwaldhallen lördagen den 14 mars. Konferenciererna är Kristofer Lundström och Nadin Al Khalidi. I första halvan av galan får vi se Ramy Essam, en ung man som 2011 spelade för tusentals människor på Tahirtorget i protest mot diktatorn Mubarak i Egypten. I kväll backas han upp av Andreas Unge och Olle Linder som får hans akustiska folklåtar att låta som indierock.

Ramy Essam. Foto: Mikael Rapp
Den unge revolutionssångaren från Egypten, Ramy Essam uppträdde på Folk- och världsmusikgalan. Foto: Mikael Rapp

Priset för Årets barn och unga ges till Eiwor Kjellberg, som leder Folkungar, ett projekt som inkluderar folkmusik i grundskolan med motiveringen ”Folkmusiken lever, den lever för alla sina utövare, gamla som unga. Längs gamla och bekanta eller nya och helt oplogade vägar. Priset för barn och unga går till den som mer än alla andra visar vägen.”

Vi får se Maxida Märak uppträda med stämningsfull trip-hop influerad av jojk och bluegrass som mynnar ut i ett aggressivt rap-

framträdande som är specialdesignat för kvällen. När Kristofer Lundström frågar vad det är för genre hon spelar tillsammans med Robin Cochrane svarar hon:

– Den är fet.

Maxida Märak framförde ett för kvällen helt nytt nummer på Folk- och världsmusikgalan. Foto: Desirée Widell
Maxida Märak framförde ett för kvällen helt nytt nummer på Folk- och världsmusikgalan. Foto: Desirée Widell
Sallyswag får priset Årets Nykomling på Folk- och världsmusikgalan. Foto: Desirée Widell
Sallyswag vann priset Årets Nykomling på Folk- och världsmusikgalan. Foto: Desirée Widell

Kvällens största jubel dånar genom Berwaldhallen när de nio tjejerna i bandet Sallyswag vinner pris för Årets Nykomling.

– Innan Sallyswag kände jag inga kvinnliga elgitarrister. Nu känner jag fyra och har numret till ännu flera, säger en euforisk Erika Risinger som spelar fiol i bandet.

Galan har rivstartat med en rad unga, lovande artister som levererar folkmusik på ett modernt och framåtseende vis.

Text: Desirée Widell och Mikael Rapp

Fler artiklar