Fredagen av Folk- och världsmusikgalan är över och innan finalen på lördagen är det förfest på Nalen. På dansgolvet samlas besökare i åldrarna nyligen-myndiga och uppåt. På scenen tar kvällens uppträdande plats för att se till att alla får en trevlig fredagskväll och en värdig uppvärmning inför resten av galan.

Quilty spelade på förfesten på Nalen. Foto: Desirée Widell
Quilty spelade på förfesten på Nalen. Foto: Desirée Widell

Första numret på Nalens scen är Quilty, en trio män som underhåller med irländsk folkmusik. Det är fiol, gitarr, stundtals flöjt, och det stampas i golvet redan efter första låten. Den gamla irländska folkmusiken bygger ofta på en historia och Quilty delar med sig av berättelsen om när en äldre syster dränker sin lillasyster för att hon är förälskad i hennes fästman. Spoiler: Det hela slutar med att storasystern dränks i bly. Det kan låta makabert men när musikerna spelar upp så är det en förvånansvärt gladlynt melodi.

–En godnattvisa för barn, berättar Dag Westling för en skrattande publik.

Därefter kliver bandet Skenet upp på scenen, en skara yngre musiker ledda av energiknippet Lena Jonsson vars leende strålar i kapp med hennes intensiva fiolspel. Tempot har höjts sedan förra numret och publiken jublar till ett instrumentalt intro med lika delar folk-fiol, hårdrock stundtals nästan Pink Floyd-aktiga inslag. Ett intryck som bara förstärks av ljusshowen som färgar hela publiken i små gula solar.

Skenet spelade på förfesten på Nalen. Foto: Desirée Widell
Skenet spelade på förfesten på Nalen. Foto: Desirée Widell

Nu kan publiken inte stå stilla längre utan det görs plats för ett dansgolv där snabba fötter sätter en träffsäker koreografi i takt med tonerna. Även om medelåldern är relativt hög är det främst de unga som sätter fart på dansgolvet.

Det bådar gott för resten av kvällen där fler akter kommer att fortsätta att avlösa varandra på scen och morgondagen – Folk- och världsmusikgalan har bara börjat.

Fler artiklar