Illustratören Agnes Oldefors, 21, med nya boken "Tomtens Son Vill Inte Bli Tomte När Han Blir Stor".
Illustratören Agnes Oldefors, 21, med nya boken Tomtens Son Vill Inte Bli Tomte När Han Blir Stor.


Den 23 september slog portarna återigen upp till den årliga Bokmässan i Göteborg. Svenska Mässan myllrar ännu en gång av författare, journalister, serietecknare och bokslukare av alla de slag. Vid montern för Idus Förlag står den före detta Schillerska-eleven, Agnes Oldefors, 21, och signerar boken Tomtens Son Vill Inte Bli Tomte När Han Blir Stor tillsammans med förstagångsförfattaren Hans P.A. Karlsson.

AGNES HAR illustrerat upp emot 30 unika bilder till den nyutgivna boken. Vi möter henne på mässgolvet för att ställa ett par frågor gällande boken, Bokmässan samt hennes upplevelser som ung illustratör.

Vad handlar boken om?

– Det är en barnbok skriven på rim med jultema. Den är riktad mot barn mellan ca 2-8 år, och precis som titeln antyder så handlar den om tomtens son som förväntas bli tomte när han blir stor. Pojken tror dock ej på sig själv och tror att han kommer bli en misslyckad tomte, så han ger sig iväg för att istället söka andra arbeten.

Finns det något särskilt budskap i boken?         

– Jag skulle vilja säga att det centrala budskapet är att man aldrig ska ställa in sig på att man inte kan eller inte duger till. Den handlar mycket om hur viktigt det är att våga tro på sig själv och sina färdigheter!

Det här är något helt nytt för er båda. Hur påbörjades detta samarbete?

– Det var lite av en slump, faktiskt! Hans hade en idé till en bok, och han hade varit på jakt efter en illustratör och ett förlag under en väldigt lång tid. Vi råkade ha en gemensam bekant som visste om att jag tecknade och introducerade oss för varandra, och när Hans fick se några av mina teckningar så fann han precis det han letat efter stilmässigt!

AGNES FORTSÄTTER med att berätta att deras upplägg och samverkan på projektet har skiljt sig lite från normen.
– I vanliga fall brukar en författare anlita en illustratör genom att betala för varje bild, men eftersom vi bägge var ganska oerfarna i området så bestämde vi oss istället för att påbörja ett samarbete och ge ut boken som gemensamma författare.

AGNES GICK på Schillerska Gymnasium 2011 – 2014 på den estetiska medialinjen.

Hur tycker du att din tid på Schillerska har påverkat dig positivt?

– Eftersom jag gick Estetik Media i en klass med både media- och bildelever så var jag ständigt omgiven av mycket kreativa och inspirerande människor – både elever och lärare – vilket har varit givande i min konstnärliga utveckling.

Hur hamnar man som ung illustratör här på bokmässan?

– Det har handlat om både tur och hårt arbete. Jag är väldigt glad att ha fått chansen att göra detta – det är ju både lärorikt och en väldigt bra merit – men man måste verkligen vara beredd på vad man ger sig in på! Det har krävt mycket tid och engagemang, och det har inte alltid varit helt lätt.

Hur kändes det inför bokmässan?

– Väldigt nervöst eftersom detta är väldigt stort för mig… Det är ju inte precis varje dag man får stå i en monter och signera en bok med ens egna illustrationer inuti!

Hur känns det nu när du väl är här?

– Roligt! Det har varit ganska lugnt här, men det är verkligen en trevlig upplevelse. Bokförlaget har fått en så fin placering för sin monter, så man bemöts av många leenden och glada miner från både barn och vuxna.

Författare Hans P.A. Karlsson och illustratör Agnes Oldefors.
Författare Hans P.A. Karlsson och illustratör Agnes Oldefors.

VI FICK ÄVEN chansen att tala med textförfattaren, Hans P.A. Karlsson, 44, för att ställa ett par frågor angående hans arbete kring boken samt årets Bokmässa.

Hur tycker du att det är att vara här på mässan?

– Helt fantastiskt! Jag har gått år efter år och kollat in montrar i hopp om att själv en dag få stå här med en egen bok, och nu har det äntligen blivit så! Det går verkligen inte att beskriva på något annat sätt än en dröm som gått i uppfyllelse

Hur kom du på idén till denna barnbok?

– Idén föddes redan 94, då jag och en arbetskamrat som illustrerade mycket började fantisera om att skriva en barnbok tillsammans. Det projektet rann efter en tid tyvärr ut i sanden, men idén levde kvar och sagan bar jag alltid med mig i hopp om att en dag kunna publicera den. Det var svårt att hitta förlag i början, men för ungefär två år sedan träffade jag Agnes och när jag väl hade hittat en så strålande illustratör ville jag inte släppa projektet igen! Så nu står jag äntligen här med sagan i handen och inte bara i huvudet.

Har du planer på att ge ut fler böcker i framtiden?

– Det är en svår bransch, men om det går bra för denna bok så tänker jag definitivt ge ut fler böcker i framtiden. Förhoppningsvis är det här bara den första av många!

ATT DELTA SOM illustratör/författare på Bokmässan känns som en ganska stor prestation, och kan för många vara en livslång dröm. Vi vänder oss återigen till Agnes och frågar vad hon kan tänkas göra i framtiden
.

– Jag vet inte riktigt, jag tror att jag bara tänker köra på med det jag tycker om att göra och se var jag hamnar! Jag vet inte om jag alltid kommer att vilja arbeta med barnböcker och serier, men det har ju verkligen varit en stor lärdom på vägen. Detta är ju trots allt min debut som illustratör till en tryckt och utgiven bok, så jag får helt enkelt vänta och se vart denna väg leder från och med nu.

 

Foto och Text: Maja Oldefors, Schillerska Gymnasium – Skoltidningen Schilldringar

Göteborg, 2016

 

 

 

Fler artiklar