Ulf Kristersson under Moderaternas partiledartal. Bild: Tova Ulleryd

Det är sista kvällen i Almedalen och det är dags för Ulf Kristerssons tal. I talet lägger Kristerssons sitt fokus på kriminaliteten och drar paralleller till kriminalromaner. Även jobb, arbetslöshet och invandring uppmärksammas. Han förklarar hur redo Moderaterna är inför nästa års val.

– Mitt Sverige är ett jämlikt land med framåtanda, gemenskap och en unik tillit. Så inleder Kristersson sitt tal. Sedan berättar han om sin mamma Karins klassresa. Han säger att att vart du är på väg är viktigare än var du kommer ifrån. 

Kristersson ger kriminaliteten stort utrymme i talet och är tydlig med att han vill krossa gängkriminaliteten och ta tillbaka kontrollen. 

– Det går inte att hålla tal om allt som är bra i vårt land samtidigt som människor skjuts ihjäl på nätterna. 

Han beskriver kriminaliteten i Sverige som en maffiastruktur med klanledare och mördare. Kristersson jämför Sveriges samhälle med kriminalromaner, som Familjen och Tills alla dör, och det smärtar honom att säga att Sverige 2021 har blivit som böckerna. 

I talet hyllas poliskåren och Kristersson säger att den gör ett fantastiskt jobb men att vår nuvarande regering inte ger den tillräckligt mycket resurser. Kristersson lyfter att det svenska gängvåldet är mångdubbelt större än i våra grannländer. Därefter pratar han om dödsskjutningar och menar att det är en attack mot hela vår rättsstat. Att det handlar om vilken framtid som våra barn kommer att få växa upp i. Kristersson trappar upp och säger att han inte kan förstå hur Stefan Löfven kan fokusera på annat, som exempelvis att vilja lägga miljarder kronor på en familjevecka, att Moderaterna vill göra det straffbart att vara med i gäng och hur mycket oskyldiga drabbas när de förlorar sina närstående, och sedan når han toppen av sitt argument: 

– Gängkriminaliteten ska punktmarkeras. Vi ska ta deras pengar, vi ska ta deras bilar, vi ska ta deras klockor, vi ska avlyssna och göra hembesök, för inga barn ska tvingas växa upp i en grovt kriminell miljö utan omhändertas, säger Kristersson. 

Moderaterna kommer att satsa på löneförhöjningar till poliser, polisutbildningar, nolltolerans gällande våld mot polis och blåljuspersonal och fängelsestraff på brott mot tjänsteman. 

Kristersson är redo för val. Han säger att för Moderaterna börjar valåret nu, under talet. Gängkriminaliteten sätter han först, sedan följer resten av frågorna, som han poängterar är lika viktiga. 

Han pratar om arbetslösheten, att han vill låta fler komma ut i arbete, och säger att alla som kan jobba ska jobba. Sist pratar Kristersson om invandringen. Han drar paralleller till Vilhelm Mobergs böcker och säger att Moberg lärt oss om in- och utvandring i generationer. 

– Hög invandring och usel integration är en riktigt farlig kombination, menar Kristersson. 

Han säger att det redan syns på arbetslösheten, i skolor och i landets fängelser. Han hävdar att vi måste minska invandringen och att graden av humanism inte kan mätas i antalet uppehållstillstånd. Den som vill komma in i vårt land måste kunna landet, fortsätter han, det måste spela roll hur det går för människor som kommer hit. Ett nej är ett nej och ett ja ska vara ett ja, en verklig chans att komma in i samhället, menar Kristersson. 

–  Politiskt ledarskap måste bli bättre och kunna ta tag i problem. Jag vill återskapa hoppet och framtidstron i svensk politik, säger han och avslutar talet med att önska Sveriges befolkning en riktigt fin sommar. 

Se talet här

Reporter: Martina Fasen

Fler artiklar